Aydın Menderes, vesayet rejiminin beyninin CHP olduğunu belirterek, iktidar olamayacağını anlayan CHP'nin, 27 Mayıs benzeri bir darbenin özlemi içine girdiğini söyledi. Menderes, Süheyl Batum'un orduyu kağıttan kaplana benzetmesini ise CHP'nin şuur altının dışavurumu olarak değerlendirdi

Balyoz davasında emekli ve muvazzaf subayların da aralarında bulunuduğu 163 sanık hakkındaki tutuklama kararının, on yıllardır devam eden bir sindirmeye karşı meşru tedbir olduğunu ifade eden Aydın Menderes, yapılanların Türkiye'de hem meşruiyetin hem de demokrasinin yerleşmesi açısından son derece gerekli ve doğru adımlar olduğunu söyledi.

'GERÇEKLERİ ÇARPITMA GİRİŞİMİ'

CHP'nin, Ergenekon ve Balyoz başta olmak üzere davalara bakışını da eleştiren Menderes, Türkiye'de darbelerin yaşandığı, hem de çok acı sonuçlar bıraktığının tartışmasız bir gerçek olduğunu ifade etti. Bunun yanı sıra 1960'tan itibaren askerin sivil yönetimin her işine karıştığının inkârı mümkün olmayan bir gerçek olduğunu vurgulayan Menderes, "Bir başka ifadeyle, Türkiye son kırk yıldır asker ve yüksek yargıdan oluşan bir vesayet rejimi altındaydı. Bu vesayet rejiminin beyni zaman zaman CHP, zaman zaman ise CHP zihniyeti ve bazı CHP'liler olmuştur. Vesayet rejiminin ideolojisi tek parti ideolojisidir. Şimdi Türkiye'de gerek yargının somut darbe girişimlerinin ardına düşmesi ve gerekse iktidarın bunların tekrarlanmaması için yasal tedbirler alması gayet hayırlı gelişmelerdir. Bu gerçekleri çarpıtıp CHP'nin Ergenekon'u sindirme olarak niteleyip sıra halka gelecek demesi, Türkiye'deki vesayet rejiminin hala yanında olduğunun kanıtıdır" dedi.

'CHP'NİN ŞUURALTININ DIŞAVURUMU'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum'un orduyu kâğıttan bir kaplana benzetmesinin, CHP yönetiminin şuuraltının dışavurumu olduğunu belirten Menderes, "CHP yönetimi iktidar olamayacağını anlamış ve 27 Mayıs benzeri bir darbenin özlemi içine girmiştir. Ortada sindirme yoktur. Tam tersine on yıllardır devam eden bir sindirmeye karşı meşru tedbirler vardır" diye konuştu. Menderes, yargının adliyenin, Türk Silahlı Kuvvetler (TSK) bünyesindeki hükümet darbesi iddiaları üzerine gitmesinin Türkiye için bir ilk olduğunu da vurguladı.

Hedefi ileri demokrasi

Kendisinin, kimseyle kişisel bir hesabı, kimseye karşı bir kin ve öfkesinin bulunmadığını vurgulayan idam edilen eski başbakanlardan Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes, ülküsünün Türkiye'de meşruiyetin tesisi ve ileri bir demokrasi olduğunu söyledi. Bugün atılan adımların bu istikamette olduğu için memnun olduğunu dile getiren Menderes, hükümetin tavrını ise gayet olumlu ve yerinde bulduğunu sözlerine ekledi.

yenişafak