CHP’de, milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay’ın tahliye edilmemesi üzerine nasıl bir eylemde bulunulacağına ilişkin son karar, bugünkü yemin töreninden önce yapılacak toplantıda alınacak. Haberal ve Balbay’a yönelik üst mahkemeden olumsuz bir karar çıkarsa, ‘Meclis’te yemin törenine katılmayalım’ görüşü ağır basıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise bu konuda yasal düzenlemeye gerek olmadığını belirterek, “Mahkemeden güzel bir karar gelmesi tüm Türkiye’yi rahatlatır” dedi. 
 
CHP yöneticileri, Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’a ilişkin üst mahkemenin vereceği kararı beklerken, bir yandan da çıkacak sonuca göre nasıl bir yol haritası izleyeceklerini belirlemeye çalışıyorlar. Son üç gündür sürekli toplantı yapan CHP kurmayları, üst mahkemeden olumsuz karar çıkması halinde ‘yemin etmeme’ kararının doğuracağı sonuçları değerlendiriyor. Parti yönetimi ve CHP milletvekillerinin ağırlıklı olarak ‘yemin etmeme’ yönünde görüş verdiği bildirilirken, bu kararın ağır bir karar olacağını belirtenler de var. 
 
Erdoğan’a hatırlatma 
Bugün CHP MYK yemin töreni öncesi saat 11.00’da toplanacak ve son durum değerlendirmesi yapılacak. Seçim sonrası CHP’nin ilk grup toplantısıysa yine bugün yapılacak. Kılıçdaroğlu’nun, grup toplantısında partinin izleyeceği haritaya ilişkin alınan son kararı milletvekillerine duyuracağı belirtiliyor. 
 
Kılıçdaroğlu, dün milletvekilleri için verilen kokteylde gazetecilere yaptığı açıklamada, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da milletvekilliği döneminde sıkıntı yaşadığını hatırlatarak, “O dönem CHP kendisine büyük katkılar vermiştir. Bugün farklı bir düşünce içinde olacağını düşünemiyorum” dedi. 
 
Ekşi yemin edecek 
“Yasal bir düzenleme gerekir mi?” sorusuna “Yasal düzenlemeye gerek yok, çünkü ortada mahkumiyet yok. Karar tümüyle takdire dayanır, yasal düzenleme tutukluluk süresiyle ilgili bir sınırlama getirirse bu sorun çözülür” yanıtını verdi. “Yemin etmezseniz yasama faaliyetlerine katılamayacağınız yönünde görüşler var” denilmesi üzerine de Kılıçdaroğlu “Bekleyin daha ortada bir karar yok, önce bir görelim bakalım” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, Adalet Bakanlığı’nın devreye girmesi konusunda ise “Kanun yararına bozma olabilir, ona da açığız” dedi. Kılıçdaroğlu, hükümetin somut bir söz vermesi halinde de yemin edeceklerini söyledi ve ekledi: “Biz Meclis’in çalışmasını istiyoruz. Sayın Oktay Ekşi yemin edecek ve oturumu yönetecek. 
 
Bu arada, Mehmet Haberal’ın ardından, Mustafa Balbay da dün bir milletvekili aracılığıyla kaydını yaptırdı.