Kılıçdaroğlu’nun Gül’e CHP’nin sorunu herhangi bir yasal düzenleme yapmadan çözme yanlısı olduğunu söylediği öğrenildi.
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Meclis’te çıkan yemin krizini çözmek için devreye girmesi, CHP’nin umutlarını artırırken, dün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Gül’le yaptığı görüşmeden somut bir sonuç çıkmadığı bildirildi. Kılıçdaroğlu’nun Gül’e CHP’nin sorunu herhangi bir yasal düzenleme yapmadan çözme yanlısı olduğunu söylediği öğrenildi. Yasa ile meselenin çözme yolunun sakıncalarını sonradan gören CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile 45 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi. Kılıçdaroğlu çıkışta, “Sayın Cumhurbaşkanı, CHP’nin görüşlerini sordu. Uzun tutukluluk süresinin neden olduğu rahatsızlığı dile getirdi. Sorunun çözümü için katkı vereceğini, benim düşüncelerimi değerlendireceklerini ifade ettiler” diye konuştu.
 
Cumhurbaşkanı Gül’ün davetlisi olarak Çankaya Köşkü’ne çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gül’e Ergenekon davasının tutuklu sanıkları arasında yer alan Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal ile İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın tahliye edilmemesi ile ilgili partinin içine düştüğü sıkıntıları aktardı.
 
KILIÇDAROĞLU KÖŞK’TEN MEMNUN AYRILDI
 
Cumhurbaşkanı Gül’ün daveti üzerine dün Köşk’e çıkan Kılıçdaroğlu’nun, tutukluluk sürelerinin çok uzun olduğu, bu yüzden insanların haksızlıklara maruz kaldığı, tutukluğun ceza yerine geçtiğini anlattığı belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun ayrıca “Sayın Haberal ve Sayın Balbay’ın milletvekili seçilmelerinin önünde hiçbir engel bulunmamasına rağmen mahkeme tarafından tahliye edilmiyorlar. Bunun için yasal düzenleme yapılmasına gerek yok” dediği bildirildi.
 
Kılıçdaroğlu’nu dinleyen Cumhurbaşkanı Gül de ortada bir sorun bulunduğunun herkes tarafından kabul edildiğini, çözüm noktasında herkesin gayret göstereceğine emin olduğunu söylediği öğrenildi.
 
BAŞBAKAN’IN SÖZLERİNE CEVAP VERDİ
 
Cumhurbaşkanı Gül ile görüştükten sonra Atina’da düzenlenen Sosyalist Enternasyonel toplantısına katılmak için havaalanına giden Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın, ‘Başbakan bu işi çözsün diyorlar. Ne yapacak Başbakan? Yargıya talimat mı verecek?’ sözlerine de cevap verdi. Kılıçdaroğlu, “Başbakan’ın sözlerini yadırgadım. Kimseye yargıya talimat verin demedik.
 
Kimseden yargıyı arayın talimat verin gibi bir talebimiz olmadı. Başbakan’ın sözlerini yadırgadım. Sadece şunu istedik. Anayasa’nın 90. maddesi var. AİHM var. BM var. Hukukun üstünlüğü, evrensel hukuktur. Bu yerine getirilsin dedik. Biz de bunu istedik” dedi.
 
BAHÇELİ AÇIKLAMA YAPTI
 
Cumhurbaşkanı Gül’ün görüşme teklifini reddeden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, neden davete gitmediğini şöyle açıkladı: “Yemin krizinin çözülmesi için, öncelikle bugünkü kaosa sebebiyet verenlerle irtibat kurulması yerinde, faydalı ve doğru olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanı’nın; Başbakan Erdoğan’la girdiği rol paylaşımından ve AK Parti’yi önceliğine alarak yaptığı görevinden dolayı; inandırıcılığı, birleştirici özelliği ve objektif sorun çözme niteliği iflas etmiştir.”
 
Saygılı ve nazik tavrı ile bilinen Bahçeli’nin böyle bir açıklama yapması tepki çekti.
 
BUGÜN BAĞIMSIZLAR KÖŞK’E ÇIKACAK
 
Cumhurbaşkanı Gül, bugün bağımsız milletvekilleri adına Mardin Milletvekili Ahmet Türk ve Diyarbakır Milletvekili Şerafettin Elçi’yi kabul edecek. Cumhurbaşkanı Gül, Türk ve Elçi ile saat 11.30’da bir araya gelecek. (yeniakit)