Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, gazetemize ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette ülke gündemi ve TBMM’de Aydın ile ilgili çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulunan Baydar, Anayasa Değişikliği’ne ilişkin de çarpıcı açıklamalar gerçekleştirdi.

AYDIN’A 3 TEMATİK ÜNİVERSİTE

Milletvekili Baydar Aydın’ın geleceğinin iyi planlanması gerektiğine değinerek ‘Aydın’ın 50 yıl sonra planladığınız zaman ne kadar kültür, sanayi, tarım kenti olduğu, hangi tematik alanlara yöneleceğini çok iyi planlamamız lazım. Bunlar konusunda ben yeteri kadar çalışmadığımıza inanmıyorum. Bakın burada Aydın milletvekilleri arasında polemik yaratmak istemiyorum. Bu sorun hepimizin sorunu.  Aydın’ın temel vizyonunu ortaya koymamız gerekiyor. Bakın biz dedik ki Aydın’a tematik olarak üç tane üniversite lazım. Bunun kanun teklifini verdik. Çünkü benim hayalim deki Aydın 250.000 bin öğrencinin yaşadığı bir öğrenci kenti.  Çünkü  Aydın’ın genetik kültürel mirası böyle.  Antik dönemden bu yana burası bir eğitim ve kültür merkezi. Şimdi bunu yaşatacak düzeyde bir eğitim yuvası olması lazım. 3 tematik üniversitenin kanun teklifini verdik. Nazilli’ye ciddi bir mühendislik alt yapısı olan bir Teknoloji ve Girişimcilik Üniversitesi kurulmasını istiyorum. Tales’in memleketi Milet tarafına Milet Sosyal Bilimler ve Tarım Üniversitesi kurulmasını istiyorum. Kuşadası ve Didim ölçeğinde bir Turizm Üniversitesi kuralım. Dünyanın en iyi aşçıları, rehberleri buradan çıksın. Bu üniversiteler aydına nasıl bir güç katar tahmin edebiliyor musunuz? ‘ diye konuştu.

JEOTERMALLER ÇEVREYİ KİRLETMEMELİ

Jeotermal enerjisinin kullanıma değinen Baydar ‘Aydın kirleniyor, menderes, hava kirleniyor. Jeotermalle kirletiliyor. Jeotermalden elektrik üretimine karşı değiliz ama bunun bir şekli şemaili var. Havayı ve toprağı kirletmesin. Uygun bir teknolojik yatırımla bu kirlilik önlenebilir ’ dedi.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Baydar başkanlık sistemi ve anayasa değişikliğine dair şöyle konuştu.

‘Türkiye’nin rahatlamaya, uzlaşmaya ihtiyacı var. Nereden çıktı bu başkanlık sistemi. Başkanlık sistemi geldiği zaman Türkiye’de terör bitecek mi, Türkiye rahatlayacak mı? Bu Türkiye’nin hangi derdine derman olacak hangi sorunu çözecek.

Açılım sürecinde akil adamlar oluşturduk. Türkiye’nin her yerine gönderdik anlatmaya çalıştık. Şimdi neden korkuyuz. Gönderin anlatsınlar yine.  Ama sizin malınız defolu olduğu için tartışılmadan kargaşaya getirip geçirelim derdindeler. Bu model Türkiye’ye uygun değil. Türkiye’nin iyi kötü bir parlamenter sistem geleneği var. Tüm cumhuriyet kazanımlarımızdan vazgeçeceğiz. Bu dünyanın hiçbir yerin de olamayan bir yöntem. Cumhuriyet Halk Partisi olarak hiçbir zaman bu kadar haklı olmamıştık. Bu sistem bize yakışmaz. Bu sisteme kendilerini ortadan kaldırıyorlar. Benim iradem nerede ben nasıl sorgulayacağım. 600 tane milletvekili ne işe yarayacak mecliste’ dedi.

TÜRKİYE’NİN TERÖR SORUNU

 Terör sorununun siyasetle çözülmesi gerektiğini belirten Baydar, Ahmet Türk’ün tutuklanması sonrası Mardin’e gerçekleştirdiği ziyarete değindi. Baydar, ’Türkiye'nin iki önemli gündemi var biri terör meselesi diğeri Türk dış politikası.Bakın ben geçenlerde Deniz Bey'le birlikte Mardin’e Ahmet Türk'ün karısını ziyarete gittim. Mardin'de vatandaş PKK’dan nefret ediyor. Ahmet Türk'ün akrabaları biz diyor 7 Haziran’da 80 tane milletvekili verdik. Onlar ne yaptı, gittiler PKK'nın kucağına oturdular.

  Nusaybin’i temizlemek için 72 şehit verdik bunu neyle izah edecekler. Ahmet Türk bu iş silahla olmaz adam gibi Türkiye'nin partisi olun PKK ile ilişkinizi kesin dediği için partiden Aforoz edildi’ dedi.

CHP GÜNEYDOĞU ANADULU’DA NEDEN YOK

Bizim o bölgedeki insanları kucaklamamız lazım bu iş artık silahsız olmalı silah bırakılmalı. Bölge insanı böyle düşünmeye başladığı için biz orada da siyaset yapmaya başladık.

BU SÖYLEMLER CHP’YE OY OLARAK DÖNER Mİ?

Türkiye'de herkesi CHP'nin kıymetini anlayacak. Bu canlı bomba terör eylemleri ile birlikte laikliğin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Türkiye'de bir algı sorunu var. Yerel basın ulusal basından daha objektif daha namuslu. Son olaylarda öyle bir atmosfer yaratıldı ki sanki bu olaylardan hükümetin hiç suçu yok