CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Ak Parti’nin ekonomi politikasının, Ak Parti’nin agresif dış politikasını desteklemediğini belirterek, “Suriye ile savaş ihtimalinin beslediği risk ortamı, sıcak para girişine dayalı ekonomi politikasının altını oyuyor. Artan risk sebebiyle parasını Türkiye’den dışarı çıkartacak olan yabancı yatırımcılar nedeniyle, Türkiye daha yüksek faizle, daha yüksek oranda kısa vadeli borçlanabilir. Yapısal kırılganlıklar sebebiyle, savaş riski arttıkça, Türkiye’de ekonomik kriz, yüksek işsizlik ve sosyal bozulma riski de artıyor” dedi.

Umut Oran, Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri, “Ekonomide Tehlikeli Gidişat, Borsa’da Yerli Out Yabancı In” başlığıyla raporlaştırdı.

Oran, sanayinin fotoğrafını çeken, “İSO 500 Büyük Firma Araştırması”nın açıklandığını belirterek, Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşunun karları azalırken, borçları arttığına dikkat çekti.

Toplu sözleşme arası

Umut Oran, hükümetin riskli bir adımla başlattığı yasal düzenleme çalışmasını TBMM kapanmadan tamamlamaması nedeniyle Türkiye’de toplu sözleşme sürecinin fiilen durduğunu, Temmuzda 200 bin işçiyi kapsayan toplu sözleşmelerin başlatılamadığını kaydetti.