CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, “Türkiye çok önemli bir gelişmeyle daha karşı karşıya kaldı, bir medya grubuna 3 milyar 755 milyon liralık ceza tahakkuk ettirildi. Bu haber, Türkiye"de herkesi bir kere daha düşündürdü” dedi.


Demokrasinin bu kadar sık telaffuz edildiği bir ortamda, demokrasiyi çok telaffuz edenlerin bu uygulamalarının, onların içinde bulundukları çelişki ve tutarsızlığı açık şekilde ortaya koyduğunu söyleyen Deniz Baykal, “Artık açıkça hepimiz görüyoruz ki bu uygulamanın muhatabı sadece bu mali cezanın hedefi olarak seçilen insanlar ve grup değil. Bunun hedefi; Türkiye"de demokrasinin, hukuk devletinin bizatihi kendisidir” diye konuştu.
Medya baskı altında
“İktidar, bugüne kadar gerçekleştirdiği haksızlıkların, yanlışlıkların, baskının, zulmün toplumda yarattığı tepki karşısında umursamazlığını, vurdumduymazlığını sürdürüyor” diyen Baykal, partisinin kuruluş yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, şöyle devam etti: “Medya uzun süreden beri zaten baskının hedefi. Yıldırılmış, sindirilmiş, sesi çıkamaz hale getirilmiş, yapısı değiştirilmiş, satın alınmış, susturulmuş ama öyle anlaşılıyor ki hala fevkalade mütevazı ölçülerde bağımsız anlayışını sürdürme çabasında, niyetinde olan kuruluşlara karşı kararlı sindirme politikası uygulanacak.”
Sindirme çabası
Bu uygulamanın hukuki temelden yoksun olduğunun kısa zamanda ortaya çıkacağını söyleyen Baykal, “Türkiye"de en çok vergi veren kuruluşa, Türkiye tarihinin tanımadığı, görmediği, dünyada benzeri olmayan milyarlarca dolarlık ceza uygulaması hiçbir teknik anlayışla, hukuki vergi mülahazasıyla izah edilemez. Bunun altında sindirme çabasının yattığı çok açık. Herkes sindirilmeye, emir kumanda zinciri içine sokulmaya çalışılıyor. Tepkiyi herkes el birliğiyle göstermeli” ifadelerini kullandı.
Kesilen vergi cezasının, iktidarın iradesi dışında, bir grup vergi denetmeninin kendi kararıyla uyguladığının düşünülmemesini isteyen Baykal, “O vergi denetmenleri kimlerdir, kim seçmiştir?” diye sordu. Baykal, “Bu talimatı verenlerin de o sorumluluğu üstlenenlerin de irdelenmesi lazım. Bu çok temel bir olay. Bir rejim, demokrasi, hukuk devleti sorunu” dedi.

Şandır: Bu zulüm cezasının siyasi niyeti grubu bitirmek

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Doğan Yayın Holding"e kesilen vergi cezasını, “Bu bir zulüm cezası. Bunun tarihte örneği yok. Muhtemelen yargıya intikal edecek ve hak yerini bulacak. Bu bir idari karar ve arkasında siyasi iktidar var. 4 milyar liraya yakın ödenmesi mümkün olmayan ceza. Siyasi niyet, bu kurumu bitirmek” dedi.

Cindoruk: Tetikçiliği bürokratlar yapıyor

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Doğan Yayın Holding"e kesilen vergi cezasının "siyasi bir cinayet" olduğunu söyledi “Siyasi irade, hasım kabul ettiklerini silahla öldürmez, elinde bulunan devlet yetkililerini kullanır. Tetikçiliği de bürokratlarına yaptırır” dedi.HÜRRİYET