Norveç'te 22 Temmuz 2011'de düzenlediği saldırılarda 77 kişiyi öldürdüğünü itiraf eden Breivik'in psikolojik durumuyla ilgili olarak yapılan son psikiyatrik incelemede, Breivik'in cezai ehliyetinin bulunduğu kaydedildi.

Breivik ile ilgili daha önce yapılan başka bir değerlendirmede, Norveçli katile psikoz teşhisi konmuş ve savcılar suçlu bulunması durumunda cezaevi yerine psikiyatri kliniğine yatırılması gerektiğini söylemişti.
Saldırıları düzenlediğini kabul eden, ancak bunun suç olmadığını iddia eden Breivik, saldırıların gerekli olduğunu belirtmiş ve Avrupa'da İslam'a karşı savaş çağrısında bulunmuştu.

Breivik, geçen hafta Norveç medyasına gönderdiği mektupta, kendisine paranoid şizofreni teşhisi koyan psikiyatristlerin yalan söylediğini ileri sürmüştü. Breivik, kendisini hapishanede gözlemleyen iki psikiyatristin yaptıkları 13 görüşmenin içeriğini büyük oranda değiştirdiğini iddia etmişti. Torgeir Husby ve Synne Soerheim'in Breivik'e koydukları paranoid şizofreni teşhisi, çok sayıda uzman tarafından eleştirilmişti.

Breivik'in 16 Nisan'da mahkeme önüne çıkması bekleniyor.