Nazilli E Tipi Kapalı-Açık Ceza İnfaz Kurumunda, Türkiye İş Kurumu Aydın İl Müdürlüğünün işbirliği ile oluşturulan eğitim ve iyileştirme alanlarının açılış töreni yapıldı.
Nazilli E Tipi Kapalı-Açık Ceza İnfaz Kurumunda, kurum öğretmenleri tarafından 5 ayrı alanda projelendirilen ve Türkiye İş Kurumunun katkılarıyla oluşturulan eğitim–öğretim ortamları ve bayan hükümlü-tutuklulara mesleki eğitimin verileceği, Bayan Kuaför Salonu"nun açılışına Aydın Valisi H.Avni Coş, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Arif Çetin, Askeralma Bölge Başkanı Kur. Alb. Namık Koç, Aydın İl Jandarma Komutanı J.Kur.Alb. Uğur Özcan, Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Er, İl Emniyet Müdürü Tacettin Kurt, Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız, Sultanhisar Kaymakamı Cevdet Ertükmen, Bozdoğan Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, Nazilli Garnizon Komutanı Albay Hüseyin Ulukaraağaç, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, İsabeyli Belediye Başkanı Kuvvet Erim, İlçe Emniyet Müdürü Atıf Şahin, Cezaevi Jandarma Komutanı J.Yzb. Beyhan Yıldırım, İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Ercan ve çok sayıda Nazillili üst düzey protokol üyesi katıldı.
Suçu kazırsanız altından insan çıkar. Amaç; suçludaki insanı değil, insandaki suçluyu yok etmektir diyen Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz yaptığı açılış konuşmasında; “Kurumumuz, hükümlü ve tutukluları gerek içerde geçirdikleri süre içinde, gerekse tahliye sonrası sosyal sürece, daha uyumlu ve daha verimli bir halde katılmalarını sağlamak için farklılıklar içeren, çağın icaplarını karşılayacak nitelikte, yoğun bir eğitim ve iyileştirme programı uygulamaktadır. Kurumlarımızda eğitim ve iyileştirme programlarının en önemli ayağını meslek edindirme kursları oluşturmaktadır. Mesleki Eğitim Atölyelerine kaynak temin etmek için ise en önemli aracımız projelerdir. Bu güne kadar kurum öğretmenlerimiz tarafından, 5 tanesi Sosyal yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına, 7 tanesi ise Türkiye İş Kurumuna sunulan toplam 12 projeyle, toplam 122 bin 356 TL mali kaynak sağlanmıştır” dedi.
Başsavcı Solmaz açıklamasını sürdürerek; “Sağlanan bu kaynaklarla; sıhhi ve doğal gaz tesisatçılığı atölyesi, oto bakım ve onarım atölyesi, elektrik tesisatçılığı atölyesi, erkek berber salonu, bilgisayar sınıfı, bayan kuaför salonu, çanta yapım atölyesi kurulmuş ve bu alanlarda hükümlü – tutuklulara, kesintisiz iş ve mesleki eğitim kursları verilmektedir. Ayrıca diğer dört projenin sağladığı imkanlarla; seramik döşeme, boya ve yüzey hazırlama, alçı sıva, aşçılık (sıcak mutfak) alanlarında kurslar açılmış, yapılan mesleki uygulamalarla eğitim ve iyileştirme alanları tadil edilerek modern hale getirilmiştir. Modern çağın gereklerini karşılayacak yeterlilikte eğitim alamamış, hayatlarını sürdürürken yasal çerçevenin dışına taşmış ve bu sebeplerden dolayı dezavantajlı konuma düşmüş insanlarımızın; gerek bedensel ve ruhsal, sosyal ve kültürel formlarını tekrar kazanabilmeleri, iş ve meslek bilgi ve becerileri edinmeleri için kurulmuş olan alanların rehabilitasyonuna, gerekse yeni iş ve eğitim alanların oluşturulmasına yönelik Eğitim Birimimiz tarafından yeni projelendirme çalışmaları yapıldı. Bunlardan; Eğitim ve İyileştirme alanlarının rehabilitasyonuna yönelik (yaklaşık 180 bin TL), açık rejime tabi tutulan hükümlülere iş ve meslek edindirmek maksadıyla kurumumuz bahçesine, toplam 2 bin 400 metrekarelik alana modern sera tarımı için 3 adet sera kurulmasına yönelik ( yaklaşık 170 bin TL) olanları Güney Ege Kalkınma Ajansına sunulmak üzere hazırlandı. Yeni kurulan Nazilli Açık Cezaevimiz için Bilgisayar Sınıfı (21 Bin 662 TL) ile Nazilli Açık Cezaevimiz için Berber Salonu (10 Bin 465 TL) ve Hobi çalışma atölyelerinin modernizasyonuna (11 Bin 573 TL) yönelik projeler ise Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğüne sunuldu. Eğitim ve iyileştirme çalışmalarımız sosyal ve kültürel alanlarda da devam etmektedir. Resmi ve sivil kurum-kuruluşlarımızla el ele vererek sürdürdüğümüz bu çalışmalarla ilgili zamanı geldikçe açıklamalar ve açılışlar yapacağız” şeklinde konuştu.
Cezaevi içerisinde yer alan ve 8 mahkum-tutuklu bayanın uygulamalı kurs göreceği kuaför salonunun açılışında, Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş; “Nazilli"deki Ceza ve Tutuk evimiz, son yıllarda yaptığı çalışmalarla eğitim ve öğretim açısından burada kalan kader mahkumlarını hayata bağladı. Yapılan çalışmalar örnek çalışmalar. Cezaevlerinde kalitenin artması, ceza evi sonrasında ise dışarı çıkan bu arkadaşların iş ve istihdam sağlamaları açısından yapılan bu çalışmaları fevkalade önemli buluyorum. Başta Başsavcımız olmak üzere tüm cezaevi personelini ve açılan tüm kurslara katılarak eğitimli, iş sahibi olmaya çalışan kader mahkumu arkadaşlarıma da başarılar diliyorum” dedi.
Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş"un kucağına Cezaevinde tutuklu olarak kalan bir annenin kızı Hanife N.(Namlı) oturdu. Vali Coş küçük Hanife ile uzun süre sohbet etti. Hanife annesini özlediğini söylemesi üzerine Vali H.Avni Coş küçük çocuğa çikolata ve meyve suyu vererek teselli etti. Protokol üyeleri daha sonra ise cezaevi jandarma komutanlığına ait bahçe"ye giderek çiçekleri ve bitkileri inceledi daha sonra ise Jandarma"ya ait kıl çadırından yapılan kamelyaya oturarak bir süre sohbet etti.