İnternet erişiminin giderek artması, perakende satıcıların coğrafi sınırlamalar olmaksızın ürün satmasını kolaylaştırdı ve tüketicilere de çok daha fazla seçenek arasından seçim yapma şansı tanıdı. Artık 7Slot gibi bir sitede eğlenebilir, günü sona erdirmeden de market ihtiyaçlarınızı internetten sipariş edebilirsiniz. ABD merkezli bazı raporlar, 2020'de COVID-19 salgını nedeniyle e-ticaret sektöründeki satışların %44 arttığını ve toplam perakende satışların %21'inden fazlasını temsil etmeye başladığını gösteriyor.
E-ticaretin büyümesi, yalnızca müşterilerin alışveriş yapma şeklini değiştirmekle kalmadı, aynı zamanda markaların müşteriler ile olan etkileşimini de değiştirdi. Çevrimiçi alışverişin geleceği, tüketiciler için kişiselleştirilmiş ve ilgi çekici bir sanal alışveriş deneyimi yaratmaktan geçiyor. Bunun için de, bu sektörün geleceğini şekillendiren trendleri takip etmek gerekiyor. Aşağıda, 2023 itibariyle bu trendlerin en önemli olanlarından bahsediyoruz.
Müşteri Analitikleri (Pazarlama Taktiklerini İyileştirmek İçin)
Çevrimiçi mağazaların satış görevlileri veya giyinme odaları olmayabilir, ancak topladıkları verileri kullanarak müşterilerin ilgi alanlarına, stil seçimlerine ve tercihlerine göre ürünler önerebilirler. Çevrimiçi alışverişin geleceği, alışveriş davranışı kalıplarının ne kadar iyi yakalandığında yatar. Analitik veriler, bir markanın hem bireysel seviyede hem de yaygın trendlere dayalı olarak stratejik fiyatlandırma, reklam ve çapraz promosyonlar oluşturmasına olanak tanır. Örneğin, bir marka, alışverişin yoğun olduğu saatlerde sosyal medya reklamları yayınlayabilir, genellikle birlikte satın alınan ürünlerin tanıtımını yapabilir veya bir tüketicinin daha önce görüntülediği belirli bir ürünün reklamını gösterebilir.
Pazar araştırması analistleri, bu verileri kullanarak hangi ürünlerin satıldığını ve müşterilerin ne kadar ödemeye istekli olduklarını belirleyebilir. Bu da, hangi yeni ürünlerin satışa sunulacağı da dahil olmak üzere, bir işletmenin satışlarını verimli ve dengeli bir şekilde artırmasını sağlayabilir. Müşterilerin analitik verilerini doğru şekilde toplayıp analiz eden ve onları kullanışlı içgörülere dönüştürebilen çevrimiçi işletmeler, çok daha kolay rekabet edebilecek ve kalabalık arasından kolayca sıyrılabilecektir
Makine Öğrenimi (Kişiselleştirilmiş Alışveriş Deneyimi Yaratmak İçin)
Çevrimiçi web sitelerini kullanarak alışveriş yapanlar, daha kişiselleştirilmiş bir deneyim elde edebilir ve bu bile tek başına bir müşteriyi geri dönmeye ikna edebilir. Bazı raporlara göre, tüketicilerin %91'inin kendisini tanıyan, hatırlayan ve kendisiyle alakalı teklifler ile ürün önerileri sunan markalardan alışveriş yapma olasılığı daha yüksektir. McKinsey tarafından hazırlanan bir rapor, alışveriş deneyimini kişiselleştirdiklerinde çevrimiçi mağazaların satışlarında %15 ila %20 arasında bir büyüme bekleyebileceğini göstermektedir.
Kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmak için makine öğrenimi teknolojisi giderek artan bir sıklıkta kullanılmaktadır. Veri analistleri, müşteri bilgilerini manuel olarak incelemek yerine, verileri derlemek ve müşteri profilleri oluşturmak için hem yapay zekâ hem de makine öğrenimi teknolojilerini kullanmaktadır. Bu profiller ve içgörüler, akıllı bir algoritmaya dayalı olarak her müşteriye kişiselleştirilmiş öneriler ve alakalı içerik sunmak için kullanılabilir. Bu sayede:
● Birbirine benzer müşteri grupları oluşturmak yerine, her müşteri için ayrı ve bağımsız bir profil oluşturulabilir.
● Bu profil, sadece o müşteriye özel içerik ve teklifler oluşturmak için kullanılabilir.
● Bu sayede, her müşterinin kendini özel hissetmesi mümkün olur ve marka sadakatinin oluşturulması kolaylaşır.
Yapay zekâ ve makine öğrenimi tekniklerini çevrimiçi sitelerine entegre eden işletmeler, daha çok sayıda müşteriye daha kısa bir zamanda ulaşabilecektir. Bunu mümkün olduğu kadar kolay ve sorunsuz şekilde elde edebilmek için, bu teknolojileri kullanan çevrimiçi satış platformlarına geçiş yapmak, hemen her işletme için iyi bir fikir olacaktır.
Çevrimiçi Alışveriş Mobile Kayıyor
Perakende sektörü, mobil cihaz kullanımından önemli ölçüde etkileniyor. Statista verileri, akıllı telefonlardan yapılan çevrimiçi satın alımların perakende satış sektöründe 345 milyar dolardan fazla olduğunu gösteriyor. Aynı veriler, mobil cihazlar aracılığıyla yapılan satın alımların, çevrimiçi siparişlerin yaklaşık %54'ünü oluşturduğunu gösteriyor ve aynı nedenle mobil uyumlu bir e-ticaret deneyimi yaratmak büyük önem taşıyor. Çevrimiçi web sitenize ve çevrimiçi mağazanıza yalnızca bilgisayarla değil, aynı zamanda bir akıllı telefon, tablet veya başka bir mobil cihazdan ulaşılabildiğinden ve satın alma deneyiminin bu cihazların hepsinde sorunsuz gerçekleşebildiğinden emin olmanız gerekiyor.
Mobil e-ticaret deneyimi, müşterilere özelleştirilmiş ürünler, daha rekabetçi fiyatlar ve daha fazla erişilebilirlik de sağlıyor. Böyle bir deneyimde, platformlar arasında sorunsuz geçiş yapılabilmesine de dikkat etmek gerekiyor. Örneğin, bir müşteri mobil cihazda sepete ürün koyar ve ardından masaüstüne geçerse, platformlar arasında sorunsuz bir alışveriş deneyimi sunabilmek için bilgilerin gerçek zamanlı olarak güncellenmesi gerekiyor.
Ses Tanıma Teknolojisi Alışveriş İçin de Kullanılıyor
Y kuşağının yaklaşık yarısı, çevrimiçi ürün satın almak için ses tanıma teknolojisini kullanıyor. Sesli komut verebildiği cihazlara sahip olan kişiler, satın alma kararlarını vermede ve ürün aramalarını başlatmada onlara güveniyor. Örneğin, Adobe Digital Insights tarafından hazırlanan bir rapor, akıllı hoparlör sahiplerinin %32'sinin ürün fiyatlarını karşılaştırmak için bu cihazları kullandığını ortaya koydu.
Ses komutlarıyla alışverişin 40 milyar doların üzerinde büyüklüğe sahip olan bir pazar yaratması bekleniyor. Aynı nedenle, işletme sahipleri, şimdiden ürün ve hizmetlerini satmak için bu yeni kanalı nasıl kullanacaklarını düşünmek zorunda. Ses teknolojisini pazarlama sürecine dahil ederek daha fazla müşteriyle bağlantı kurabilirsiniz.
Alışveriş, Artık Sosyal Medya Platformlarında Yapılıyor
Her gün milyarlarca insan sosyal medya platformlarını kullanıyor. Pek çok işletme sosyal medyada güçlü bir marka kimliğine sahip, ancak artık bu platformlar doğrudan satış yapmak için de kullanılıyor. Instagram kullanıcılarının yarısından fazlası aradıkları ürünü bulmak için bu platformu kullanıyor. Sosyal medya kullanıcılarına halihazırda kullandıkları platformlardan ayrılmadan alışveriş yapma şansı tanımak, daha hızlı ve daha kolay bir satın alma süreci sağlıyor. Sosyal e-ticaretin giderek yaygınlaşan kullanımı ve daha etkileşimli bir satın alma deneyimi için sunduğu fırsatlar, işletmelerin satış yapmak için de sosyal medya platformlarını kullanması gerektiğini gösteriyor.