Japonya"daki nükleer tedirginlik tartışmaları artırdı. Ancak uzmanlar patlayan Fukuşima"nın eski olduğunu belirterek net konuşuyor: Teknoloji sayesinde artık yeni bir Çernobil olmaz.

JAPONYA"DAKİ deprem, tsunami ve ardından meydana gelen nükleer reaktörlerdeki patlamalar, tüm dünyada yeni bir tartışma başlattı. Ancak uzmanlar nükleer enerjiden tümüyle vazgeçilmesine yönelik tartışmaları gerçek dışı buluyor. Konu Akkuyu"ya nükleer santral inşası arifesinde olan Türkiye"de de bugünlerde siyasilerden çevrecilere, yazarlardan ekonomistlere kadar tüm kesimlerce enine boyuna tartışılıyor. Peki bu işin asıl uzmanları ne diyor? nükleer uzmanı akademisyenlerin görüşü “Gelişen teknoloji sayesinde artık yeni bir Çernobil olmaz” yönünde. İşte uzmanları görüşleri:

Kesintisiz kaynak lazım

İTÜ Nükleer Araştırmalar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Beril Tuğrul: Japonya"daki aksaklıkların bizim reaktör imzamızdan önce olması, Rusya"dan güvenlik anlamında daha çok şey istememizi sağlayacaktır. Zaten biz anlaşmada yapım ve işletmeyi Ruslar"a bırakmışız ama güvenlik denetimi bizde olacak. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu denetleyeci olacak. Başbakan Erdoğan"ın evdeki tüp benzetmesi meseleyi herkesin anlaması içindi diye düşünüyorum. Ben de Diyarbakır uçağında, çok sevdiğim bir dostumu kaybettim. Ama ondan sonra defalarca uçağa bindim. Kesintisiz kaynaklara ihtiyaç var. Bunu ya fosil yakıtlardan ya da nükleer enerjiden sağlayacaksınız. Rüzgar ve güneş enerjisi de kullanılır ama bunlar doğanın dengesine göre değişiyor. Bize emre amade enerji kaynağı gerekli.

Elektrik üretimi artmalı

Ege Üniversitesi Nükleer Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Saim Selvi: Türkiye"nin gelecekte enerji açığı olacak. Tüm hidrolik santrallerimizi tamamen çalıştırırsak bile ancak enerjimizin yüzde 25"ini sağlıyoruz. Biz dünyada doğalgazdan en çok elektrik üreten ülkeyiz. Ama doğalgaz üretmiyoruz. Doğalgaz ülkeleri bile doğalgazdan elektriği bu kadar kullanmıyor. Kalkınma hızı yüzde 10 olan bir ülke elektrik üretimini arttırmak zorunda. Yeni tip enerjiler, rüzgar ve güneşi de kullanmalıyız. Ayrıca nükleer tesisimiz olursa yeni tip teknolojileri de öğrenmiş olacağız.

Kaza oldu diye vazgeçemeyiz

İTÜ Enerji Enstitüsü Konvansiyonel Enerji ABD Başkanı. Prof. Dr. Abdurrahman Satman: Bugün kurulacak bir nükleer tesis ancak Türkiye"nin ihtiyacının yüzde 10"unu 2020 yılında karşılayabilir. Dünyada nükleer teknolojiye sahip olanlar, gelişmiş ülkeler. Buna sahip olup da gelişmeyen yok. Bize empoze edilmeye çalışan, "Nükleer işine girmeyin" oluyor. Bu teknolojiyi alırken de elbette gereğini yapmak lazım. Güvenlik önlemlerini düşünmek gerekiyor. Japonya örnek olabilir.

50 yıldır kullanıyorlar

Hacettepe Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Okan Zabunoğlu: Gelişmiş ülkeler 50 yıldır nükleer enerjinin nimetinden yararlanıyorlar. Nükleer enerjiyi daha çevreci daha ekonomik yapmaya çalışıyorlar. Ülkemize gelişmişlik için elektrik lazım. Çevreyi korumak için de elektrik lazım. Türkiye"de kişi başı elektrik tüketimi Avrupa"dakinin 4"te 1"i kadar. Nükleere ihtiyaç var. Gelişen teknoloji sayesinde artık yeni bir Çernobil olmayacak.

Japonya"daki reaktör "3. nesil" olsaydı kaza bu boyutta olmazdı.

Gelişme için bedel ödenir

Boğaziçi Üniversitesi Nükleer Enerji Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Vural Altın: “Yenilenebilir enerji kaynakları ile yaşam sistemini ayakta tutabiliriz” diyen görüşü ciddi bulmuyorum. Bunlar değişken ve kesintili kaynaklardır.

Gelişme için bazı bedeller ödemek zorundayız.

star