Geçtiğimiz Cuma şok bir kararla Akbank’daki hisselerinin yarıya indireceğini açıklayan Citi sonrasında bugünde dünya çelik devi Erdemir’deki (EREGL)hisselerini azaltacağını açıkladı.

Dünyanın en büyük çelik üreticilerinden ArcelorMittal, Ereğli Demir Çelik‘teki yüzde 25 hissesini yarı yarıya azaltacağını duyurdu. Şirket 134.3 milyon nominal adet hissesinin kurumsal yatırımcılara satma niyetinde olduğunu açıkladı. Açıklamaya göre, ArcelorMittal mevcut durumda 537.27 milyon hisseye ve yüzde 25 paya sahip.

Çelik evinin yaptığı açıklamada, Erdemir’in mükemmel büyüme potansiyeline sahip çok güçlü bir iş olduğu fakat hisselerde hiçbir zaman kontrole sahip olunmadığına değinildi. Kararın, çekirdek varlıklara odaklanma ve net borcun azaltılması amacı ile alındığı kaydedildi.

ArcelorMittal’e göre bu işlemle arz edilecek hisseler Erdemir hissesinin likiditesini artırarak daha geniş bir yelpazede yatırımcıların ilgisini çekecek.

 Mittal, 2005’teki Erdemir ihalesinde satın almayı ‘çılgın bir fiyat ödemeden, doğru fiyata’ gerçekleştirmek istediklerini duyurmuş, ancak ihalede, Özelleştirme İdaresi’nin elindeki yüzde 46.12’lik hisse, 2 milyar 770 milyon dolarlık teklifle Ordu Yardımlaşma Kurumu (Oyak)’na satılmıştı.

Şirket Aralık 2009’da tahvil satışı ile gündeme gelmişti ArcelorMittal'in bir kolu 750 milyon dolarlık hisseye çevrilebilir tahvil sattığı duyurulmuş ağlanan bu fonun Türkiye'de Ereğli Demir & Çelik Fabrikaları ve Avustralya'daki Macarthur Kömür şirketinde yatırım amaçlı olarak kullanılacağı açıklanmıştı.

Erdemir hisleri gün sonu kapanışta yüzde 0.25 değer kaybı ile 4 TL’ye geriledi.