Aydın Ticaret Borsası Toplantı Salonunda gerçekleşen kalkınma kurulu toplantısına GEKA Genel Sekreteri Mehmet Aydıner, Kalkınma Kurlu Başkanı ve Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, ve GEKA kalkınma Kurulu üyeleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan GEKA Genel Sekreteri Mehmet Aydıner, bölgesel kalkınmanın ve bölgesel birlikteliğin önemine değinerek, kalkınma ajansının bugün geldiği noktayı kalkınma kurulu üyeleriyle paylaştı. Kendileri için bu rakamın gurur vesilesi olduğunu belirten Aydıner, “Birbirinden güzel 720 proje aldık ve projeleri tek tek değerlendirdik. Kalkınma Kurulları bizim için çok önemli. İl bazında Kalkınma grupları kurmayı düşünüyoruz. Bu gruplar 5’er 10’ar kişilik, sektörel nitelikte olabilir” dedi.


“BÖLGENİN SORUMLULUĞUNU TAŞIYORUZ”
Toplantıda bir yıl süreyle oy birliği ile Kalkınma Kurulu Başkanlığına seçilen Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, belediye başkanlığı göreviyle Aydınlıların sorumluluğunu taşıdığını dile getirerek, “Kalkınma Kurulu Başkanlığı ile artık bölgenin sorumluluğunu taşıyoruz. Bu sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirmeye çalışacağız. Mali destek programları ile bölgemizin kalkınmasını sağlamaya çalışacağız. GEKA olarak kadınlarımızın iş gücüne katılmaları için eğitim çalışmalarına ağırlık vermeyi hedefliyoruz. Aydın, Denizli ve Muğla illeri her biri kendisine özgü değerleriyle marka şehir olmaları çok uzak değil” dedi.
Aydın, Denizli ve Muğla’nın sosyoekonomik kalkınmasını hedefleyen GEKA’nın Kalkınma Kurulu Başkanlığı gibi son derece önemli bir görevi devralmanın bilinci içinde olduğunu kaydeden Çerçioğlu, “Hizmet üretmekle sorumlu olduğum Aydın kadar diğer iki ilimizle ilgili olarak da önemli bir hizmet noktasında olmanın sorumluluğu ile çalışmalarımızı yürüteceğiz. GEKA’nın bölgesel kalkınma açısından önemli bir dinamik olarak önümüzdeki dönemde çok daha etkin bir rol oynaması için bu dönemde yapılması gereken çalışmaların takipçisi olacağım. Amacımız üç ilimizi kapsayan Güney Ege bölgemizi , doğal, tarihi ve kültürel varlığını girişimci bir ruh ve yenilikçilik ile bütünleştirmiş , özgün tarımsal üretimi, katma değeri yüksek sanayi ürünleri ve dört mevsime yayılan turizmi ile dünyada marka olmuş bir bölge haline getirmek. Bir diğer önemli olguda mali destek programları ile bölgemizin sosyo ekonomik kalkınmasını hedefleyen GEKA’nın KOBİ’lerimize vereceği desteklerin artarak devam etmesi. KOBİ’lerin özellikle bulundukları bölgelerde istihdam ve oluşturdukları katma değerle bölgesel kalkınmanın önemli itici güçlerinden birisi olduğu gerçeğini unutmamalıyız” diye konuştu.
2011 Yılı GEKA destek bütçesinin 16 Milyon TL olarak açıklandığı toplantıda Proje Destek Çağrısı için 15 Milyon TL, Doğrudan Faaliyet Desteklemeleri için 1 Milyon TL bütçe ayrıldığı bildirildi.


“MARKA ŞEHİR HALİNE GELMEK UZAK OLMAYAN BİR OLGU”
Şehirlerde markalaşmanın önemine işaret eden Çerçioğlu, sözlerine şöyle devam etti: “GEKA olarak aynı zamanda kadınlarımızın da işgücüne katılımı için mesleki ve teknik eğitim olanaklarını arttırarak çok daha fazla kadınımızın bu olanaklardan yararlanmasını sağlamalıyız. Kalkınma Ajansları bölgenin kalkınmasında çok önemli bir araç. Bu amaç doğrultusunda üç ilimizin güç birliği içerisinde hareket etmesine verilecek katkıların daha da artarak devam etmesi için elimizden gelen tüm çabayı sürdürmeliyiz. Üç ilimizde uygulanacak mali destek programları ile Aydın, Denizli ve Muğla’nın her birinin kendine has özellikleri ile marka şehir haline gelmeleri hiç de uzak olmayan olgudur”
Çerçioğlu’nun konuşmasının ardından GEKA’da uzman olarak görev yapan Songül Başer GEKA’nın 2010 yılında gerçekleştirdiği faaliyetler ile, 2011’de gerçekleştirmeyi plamladığı faaliyetler hakkında Kalkınma Kurulu üyelerini bilgilendirdi. Başer yaptığı konuşmada 2010 bütçesini 17.5 milyon TL’ye çıkardıklarını, 2010 yılında 2 bin 66 kişiye bilgilendirme toplantısıyla ulaştıklarını, 966 kişiye eğitim verdiklerini bildirdi.
İki bölüm halinde gerçekleşen kalkınma kurulu toplantısının birinci bölümü GEKA’nın 2010 yılında gerçekleştirdiği faaliyetlerin sunumuyla sona ererken, ikinci bölümünde ise katılımcılara sektörel komisyonların kurulması hakkında bilgiler verildi.