Zeytinburnu’nda geçen hafta üç Çeçen’in uğradıkları silahlı saldırıda hayatını kaybetmesi, yaklaşık 150 kişilik grup tarafından Beyoğlu’nda protesto edildi. Aralarında kadın ve çocuklar olduğu halde Rusya Konsolosluğu’na yürümek isteyen grup, polis tarafından 200 metre kala durduruldu. Protesto sırasında, bazı erkeklerin yüzlerini bezlerle gizlemesi polisin tepkisini çekti. Yüzlerini gizleyenler grubun arkasında kaldı.
Gösteriyi düzenleyenler, “Bunlar tanıdığımız çocuklar. Aileleri Çeçenistan’da zarar gördüğü için yüzlerini açmak istemiyorlar” dedi. Bu gerginlik dağılım sırasında tekrar yaşandı.
İMKANDER, Saadet Partisi, Özgür-Der ve Türkiye’de mülteci konumundaki Çeçen ailelerin de bulunduğu yaklaşık 150 kişilik grup saat 13.00’te Galatasaray’dan, “Katil Rusya hesap verecek”, “Müslüman zulme boyun eğmez”, “Katil Rusya, Çeçenya’dan defol“, “Katiller bulunsun, hesap sorulsun” sloganları ile yürüyüşe geçti. Topluluk, “Rus devlet terörü, Çeçenlerin peşini, Türkiye’de de bırakmıyor” yazılı pankart açtı.
Polis barikatı arkasında basın açıklaması yapan İMKANDER Başkanı Murat Özer, “Bu kişilerin suçlu olduğuna inanıyorduysanız neden İnterpol’e başvurmadınız? İki yıldır Türkiye’de bulunan kişileri neden Türkiye hükümetinden ifadeleri alınmak üzere istemediniz? Bu söyledikleriniz yalandır, iftiradır.
Bakın Ankara’da gerçekleşen bu menfur saldırı karşısında Türkiye medyasına emniyet güçleri bütün görüntüleri dağıttı. Fakat İstanbul’un orta yerinde MOBESE kameralarının önünde güpegündüz çocuk parkının olduğu yerde gerçekleştirilen bir cinayetle alakalı tek bir görüntü dahi medyayla paylaşmayan emniyet güçlerine sesleniyorum. Neyi örtbas etmeye çalışıyorsunuz?” dedi.
Sığınmacı konumundaki siyah çarşaflı 3 kadın da Çeçen dilinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hitap ettiler.
 
DHA