Kuşadası açıklarında avlanan Algın isimli balıkçı teknesinin ağlarına iri bir iri deniz kaplumbağası Caretta Caretta takıldı.
Gece saat 01.30 sularında ağlarını toplayan tekne kaptanı Tezcan Algın, ağlara dolanan carettanın ölmemesi için su yüzeyinde tutarken, diğer yandan da Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doga Sevenler Derneği(EKODOSD)"a haber verdi. Olay yerine giden EKODOSD ekibi,teknede bulunan tayfaların da yardımıyla Carettayı ağlardan kurtardı.
EKODOSD ekibi tarafından Caretta Carettanın yarasının olup olmadığı kontrol edilirken, herhangi bir yarasının olmadığı belirlendi. Caretta Caretta'nın üzerindeki parazitler temizlenirken, Caretta Caretta'nın kayıt altına alınması için ölçümleri yapıldı. Çevre ve Orman Bakanlığı"nın yaptırmış olduğu marka takılan Caretta Caretta, deniz kıyısından kontrollü bir şekilde, tekrar doğal yaşam alanına bırakıldı.
Konu ile ilgili açıklama yapan,Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, “Derneğimiz EKODOSD"un bölgemizdeki kara ve deniz ekosistemleri üzerindeki çalışmaları devam etmektedir. Bu çalışmalardan birisi de uluslar arası sözleşmelerle koruma altında bulunan Caretta Caretta türü iribaş deniz kaplumbağalarıdır. Bu gece kurtarılan Caretta Caretta Kuşadası açıklarında bir balıkçı teknesinin ağlarına dolanmış. Kuşadalı balıkçılarıyla oluşturduğumuz bilgi ve kurtarma ağı sayesinde birçok carettanın yaşamı kurtarılmaktadır. Deniz kaplumbağalarının ölü ya da yaralı olarak bulunmasında ve derneğimize haber verilmesinde başta Kuşadalı balıkçıların ve duyarlı insanların önemli katkıları olmaktadır. Ölü ya da yaralı olarak bulunan Carettaların ölçümleri yapılarak kayıt altına alınmaktadır. Deniz ekosisteminde önemli yeri olan carettanın kurtarılmasında duyarlılık gösteren balıkçı Tezcan Algın"a teşekkür ederiz“diye konuştu.