Üç gün sürecek çalıştayın açılış konuşmasını yapan Devlet Bakanı Faruk Çelik, 'Gelinen noktada problemlerin çözümüne ilişkin olarak toplumumuzun tüm kesimlerinde belli düzeyde bir makuliyet ortamı sağlanmıştır' dedi. Gerçekleştirilen çalıştayları milli birlik ve beraberlik sürecinin başarıyla tamamlanabilmesi için vazgeçilmez bir hazırlık süreci olarak gördüklerini belirten Çelik, amaçlarının kökleri yüzyıllara dayanan sorunu açık yüreklilikle ela alarak, konuyu derinlemesine inceleyerek kavramak, boyutlarını tarihin yüklerinden kurtararak anlatmak ve toplumsal huzur ve güveni sağlamak için kalıcı adımlar atmayı amaçladıklarını söyledi.
Bakan Çelik, 'Sorunların zaman içinde kronikleşmesi sosyal kesimler arasında ciddi güven kaybına yol açmıştır. Mevcut sorunlarla yaşamayı bir alışkanlık hatta bir yaşam tarzı haline getirenler, bu sorunların varlığından nemalananlar ve ihtiraslarını kurumsallaştıranları toplumun sağduyusuna havale ediyoruz" diye konuştu.

'DEMOKRATİKLEŞMENİN GEREĞİ'

Çalıştaylarla demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ilkelerine bağlı kalarak vatandaşların sorunlarını çözmeyi ve toplumsal barış için tehdit üreten engelleri aşmayı istediklerine dikkati çeken Bakan Çelik, Aleviliği bir tür inanç, bilgi ya da yaşam biçimi olarak algılayan vatandaşların her fırsatta dile getirdikleri problemleri çözmek için doğrudan inisiyatif almayı her alanda gerçekleştirmeye çalıştıkları demokratikleşme arzusunun gereği olduğunu kaydetti.

RAPOR ŞUBATTA

Çalıştayları birilerini hoşnut etmek için yapmadıklarını, burada ortaya atılan tüm bilgi ve verileri önemsediklerini söyleyen Bakan Çelik, 'Ön raporu pazartesi günü Sayın Başbakan'a sunabilirim ama asıl raporu şubat ayında tamamlamaya çalışacağız' dedi.

'İYİ NİYETLE SORUNLAR AŞILIR'

Sanatçı Arif Sağ da çalışmanın sonucunda nasıl bir tablo çıkacağını söylemek için henüz erken olduğunu belirterek, 'Ancak gelinen nokta anlamında şunu söyleyebiliriz ki hiçbir şey olmasa bile, yüzlerce yıllık Alevi tarihinde bu bile bir şey. Burada konuların açık ve net şekilde tartışılması bir kazanım' diye konuştu. 'Çalıştayların sonunda hiçbir şey olmayacağını mı düşünüyorsunuz' sorusuna Sağ, 'Hiçbir şey olmaz diye bir şey yok. Belki yasal meseleler zorlayacak, belki Anayasa'nın bazı maddeleri bahane edilecek. Ama iyi niyetli ve akıllıca davranılırsa o sorunlar da aşılır' cevabını verdi.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül ise çalıştayı olumlu bulduğunu vurgulayarak, devletin ilk kez Alevilerin sorunlarını dinlediğini söyledi. Üskül, çalışmaların sonunda somut sonuçlar çıkacağını ve önemli adımlar atılacağını kaydetti.

Çalıştay üç gün sürecek

Kızılcahamam'daki 7. ve son Alevi Çalıştayı'na Devlet Bakanı Faruk Çelik, Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Arif Sağ, Tarhan Erdem, Oral Çalışlar'ın da aralarında bulunduğu Alevi kanaat önderleri, siyasiler, ilahiyatçılar ve gazetecilerden oluşan 40 kişilik bir grup katıldı. Çalıştay 3 gün sürecek.

Bulaç: İslam dininin mabedi mescittir

Gazeteci-Yazar Ali Bulaç, Hükümetin, Alevileri sisteme katmaya çalıştığını belirterek, sistem içinde nasıl yer alacaklarına ise çalıştay sonucunda karar verileceğini kaydetti. 'Cemevlerinin Diyanete mi Kültür Bakanlığı'na mı bağlanacağına henüz karar verilmedi' diyen Bulaç, cemevlerinin statüsünün ne olacağı konusunda da problem çıktığını söyledi. Bazı katılımcıların cemevlerini inanç ve kültür merkezi olarak görmekten yana olduğunu, bazılarının ise ibadethane olarak tanınmasını istediğini anlatan Bulaç, 'Bir dinin içinde birden fazla mabet olmaz. İslam dininin mabedi mescittir. Mescit, sadece Sünnilerin ibadethane olarak kabul ettiği mekanlar değil, Şiilerin de Zeydilerin de ibadethane olarak kabul ettiği bir yerdir' diye konuştu.

Doğan: Talihsiz bir beyan

Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, 'Diyanet İşleri Başkanlığı cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmemesi yönünde açıklama yaptı. Sizin değerlendirmeniz nedir?' sorusunu, 'Başkan kendi fikrini söylemiş. Ama talihsiz bir beyan. Diyanet'in, kimsenin ibadetini tayin etme yetkisi yok' diye cevapladı. İzzettin Doğan, çalıştaya katılmayanları da kendi düşünceleri olarak değerlendirdi.

Anayasayla halledilirse daha iyi olur

Dünya Ehlibeyt Vakfı Başkanı Fermani Altun da 'tarihi bir hizmet' olarak nitelediği Alevi Çalıştaylarını desteklediklerini söyledi. Çalıştayların sonucunda Alevi toplumunun sorunlarına çözüm bulunacağına olan inancını dile getiren Altun, 'Bu sorunlar sivil anayasayla halledilirse daha iyi olur' değerlendirmesinde bulundu. Altun, sonradan pişman olmaktansa sürecin içinde bulunmanın doğru olacağını belirtti./yeni şafak