Gelir Vergisi'ni sil baştan değiştirecek taslak çalışmadan ücretlilere de müjde geliyor

Çalışanların ödeyeceği verginin yüzde 35'ten yüzde 30'a düşürülmesi üzerinde duruluyor.Bir süre önce Kurumlar Vergisi'ni 10 puan düşürerek yüzde 20'ye çeken hükümet, şimdi de ücretlilere vergi müjdesi vermeye hazırlanıyor.

Vergi Konseyi'nin Gelir Vergisi Kanunu'nu sil baştan yenilemeye yönelik çalışmasında sona yaklaşıldı. Önceki hafta kanun taslağı üzerindeki çalışmaların son halini Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve bürokratlara anlatan Konsey'in gündeminde vergi indiriminin de bulunduğu öğrenildi.

5 VE 10 PUAN İNDİRİM

BUGÜN'ün elde ettiği bilgilere göre Vergi Konseyi, Gelir Vergisi'nde halen gelir artışına bağlı olarak uygulanan yüzde 15-20-27 ve 35 şeklinde artan oranlı verginin yüzde 10-15-20 ve 25 aralığına çekilmesi yönünde bir metin hazırladı. Bu taslak çalışma, Gelir Vergisi alt diliminde 5 puan, üst diliminde ise 10 puanlık indirim öngörüyor. Konsey'in bu çalışması kabul gördüğü takdirde, ücretliler ile bireysel geliri olan milyonlarca vatandaşın kazancı yüzde 15 yerine yüzde 10'dan başlayarak vergilendirilecek.

Bilgi veren kaynaklar, Vergi Konseyi'nin hazırladığı taslak metnin istişari nitelikte olması nedeniyle bağlayıcı olmadığı, son kararı Maliye'nin vereceğini belirtirlerken, "Maliye 5 ve 10 puanlık indirim yerine, 5'er puanlık indirimle alt dilimi yüzde 15'ten yüzde 10'a, üst dilimi de yüzde 30'a çekebilir" dediler.

KAYIP TELAFİ EDİLİR Mİ?

Vergi Konseyi'nin, önümüzdeki günlerde taslak metni Maliye'ye teslim edeceği öğrenildi. Maliye, bu metni esas alarak tasarı taslağına son şeklini verecek. Maliye'nin vergi gelirlerini ciddi ölçüde azaltabilecek böyle bir indirime yanaşıp yanaşmayacağı bilinmiyor. Ancak, vergi oranlarındaki indirimin kayıtdışını azaltabileceği, bu yolla uğranılan kaybın önemli kısmının telafi edilebileceği de ifade ediliyor.

MAAŞLAR ARTAR

2008 yılı bütçe gelir hedeflerine göre, bu yıl Maliye toplam 38.1 milyar YTL tutarında Gelir Vergisi tahsilatı yapmayı hedefliyor. Hesaba göre, söz konusu verginin 35.1 milyar YTL'si ücretlilerden kaynaktan kesinti yoluyla alınacak. Vergi oranlarında yapılacak indirim, otomatik olarak ücretlilerin gelirlerinde artış sağlayacak.

ZENGİNE DE YARIYOR

Gelir Vergisi'nin hem alt hem üst dilimlerinde indirime gidilmesi halinde indirimden düşük ücretlilerin yanısıra yüksek gelir grubuna sahip şirket ortaklarıyla gayrimenkul ve benzeri gelir elde edenler de yararlanacak. Ancak indirimin sadece alt gelir gruplarını kapsayacak şekilde yapılabileceği, böylece uğranılacak zararın yüksek kazançlı kesimden karşılama yoluna gidilebileceği de belirtiliyor. (vatan)