Başbakan Tayyip Erdoğan"ın Çalık Holding"de Genel Müdür olarak görev yapan damadı Berat Albayrak, krizi erken hissederek, nakite döndüklerini ve fazla etkilenmediklerini söyledi. Albayrak, "Nisanda toparlanma başlar" dedi.

ÇALIK Grubu"nun Tiran"da (Arnavutluk) cep telefonu operatörü yatırımı Eagle Mobile"ın birinci yılı için düzenlenen toplantıya katılan Çalık Grubu Genel Müdürü, Başbakan Tayyip Erdoğan"ın damadı Berat Albayrak, Arnavutluk"ta Yunanistan ve İtalyanlarla mücadele ettiklerini belirterek, Balkan ülkelerindeki benzer fırsatları değerlendireceklerini söyledi. Arnavutluk"un üçüncü büyük operatörü durumuna yükselen ve 380 bin aboneye ulaşan Eagle Mobile"ın birinci yılı için düzenlenen basın toplantısına katılan Berat Albayrak, ilk kez Çalık Grubu"nu temsilen kameraların önüne çıktı.

Arnavutluk"a 2005"te girdi

Çalık Grubu, 2005 yılında ihalesine girdiği Arnavutluk"un sabit telekom operatörü Albtelecom ve GSM operatörü Eagle Mobile"ın hisselerine 120 milyon Euro ödeyerek 2007 yılı eylül ayında resmen devralmıştı. Grubun ülkede bankacılık alanındaki diğer yatırımı BKT ise, 1.2 milyar dolarlık mevduata sahip. Çalık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, grubun 2008 yılı cirosunun 1.7 milyar dolar olduğunu söylerken, konuyla ilgili bir soru üzerine Berat Albayrak, "10 yıldır holdingdeyim" diyerek, grubun bu yılki 2 milyar dolar hedefini tutturacağını kaydetti.

Krizi öngördüm

Toplantının ardından düzenlenen kokteylde, dünyayı etkisi altına alan küresel krizle ilgili soruları yanıtlayan Berat Albayrak, eylül ayından beri dünyayı kasıp kavuran krizi öngördüğünü söyledi. Grubun yapılanmasını buna göre yönettiklerini aktaran Berat Albayrak, "Küresel krizi bekliyordum. Grup olarak krize likidite yakalandık. Yatırımlarımızın önemli bölümü yurtdışında olduğu için krizden çok az etkilendik" dedi.

Nisandan sonra toparlanır

31 yaşındaki Berat Albayrak, Türkiye"nin küresel krizin etkilerine maruz kaldığına da değinerek, Türkiye"yle ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Albayrak, şu tahminleri yaptı: "1994 ve 2001 krizlerini de bu ülkede yaşadık. Şu anki kriz biraz da algılarla ilgili. Nisan ayından itibaren piyasalarda bir toparlanma bekliyorum. Dolar kuru önümüzdeki günlerde 1.60-1.70 aralığında olur."

Arnavutluk"a 860 milyon Euro"luk yatırım yaptı

EAGLE Mobile için yapılan kokteyle, Arnavutluk Başbakanı Sali Berisha, Albtelecom"da ortaklığı bulunan Türk Telekom"un Genel Müdürü Paul Doany de katıldı. Sali Berisha, Eagle Mobile"ın kısa sürede verdiği servisler ve abone sayısıyla yarattığı hızlı büyümeyi kutladığını belirterek, "Çalık Grubu ülkede kısa sürede Türk yatırımlarının bayraktarı haline geldi. 860 milyon Euro"luk yatırımların kısa sürede 1 milyar Euro"ya ulaşacağını" dedi. Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, ise Arnavutluk"ta birlikte iyi bir yatırım yaptıklarını söyledi.

Hedef 753 bin abone

EAGLE Mobil Genel Müdürü Ali Taşkın, Arnavutluk"ta GSM sektöründe Vodafone ve AMC olmak üzere iki rakiplerinin bulunduğunu belirterek, "380 bin olan abone sayımızı 753 bine çıkartmayı hedefliyoruz. 3G hizmeti verecek altyapıya sahibiz. Türk yatırımcısıyız ama Arnavutluk markası oluşturuyoruz" dedi.

2008"de kár açıkladı

BKT Genel Müdürü Seyhan Pencaplıgil de, Arnavutluk"taki ikinci büyük banka oldukları bilgisini vererek, şöyle devam etti: "Bankanın yüzde 60"ı Çalık Holding"e, yüzde 20"si Uluslararası Finans Kurumu"na (IFC), yüzde 15"i ise EBRD"ye ait. 67 şubemiz var. 2008"de ülkedeki 16 bankanın çoğu zarar açıklarken biz kár açıkladık."

Eagle Mobile"a 50 milyon Euro yatırım

GSM lisansı alınan ve Arnavutluk"taki üçüncü operatör olan Eagle Mobile için 50 milyon Euro"nun üzerinde yatırım yapıldı. 11 ayda 380 bin aboneye ulaşıldı.

Albtelecom, Arnavutluk"un en büyük sabit telefon ve internet servis sağlayıcısına sahip. Ağustos 2008"de 1500 olan ADSL abone sayısını Aralık 2008 sonunda 18 bin 110"a yükseltti.

Devlet kurumlarının yaptığı ihaleleri de kazanan Albtelecom"un 2007 yılında 24.9 milyon Euro olan toplam geliri 2008"de yüzde 14 artarak 28.4 milyon Euro oldu.

Arnavutluk"un ilk ticari bankası Banka Kombetare Tregtare (BKT)"nin 2008 sonu itibariyle toplam varlıkları yaklaşık 1.2 milyar dolar. BKT"nin, 55"i Arnavutluk"ta, 12"si Kosova"da toplam 67 şubesi bulunuyor.

HÜRRİYET