Doğubayazıt'a bağlı Hallaç köyünün 3 kilometre kuzey doğusunda, Küçük Ağrı Dağı'nın eteklerindeki lavların altında 100 metre uzunluğunda, 50 metre eninde ve 10 metre derinliğinde olan buz mağarası, yaz sıcağında buz sarkıt ve dikitleriyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Ancak köylüler, tüm güzelliğine rağmen yolu bulunmayan buz mağarasına ulaşımı sağlayacak yolun yapılması için, yetkililerden yardım istiyor.

Hallaç köylüleri, ziyaretçileri eksik olmayan mağarayı, yazın soğuk olması nedeniyle yiyeceklerini saklamak için kullanıyor.

BUZ MAĞARASININ ÖZELLİKLERİ

Mağarada, bazalt lav-kayalar ve bu kayaların üzerinde saf ve temiz suların donması ile oluşmuş buz tabakaları bulunuyor.

Kışın fazla soğuk olmayan mağara, hava akımının etkisiyle yukarıdan damlayan suları dondurarak buza çeviriyor. Mağaranın ağzından süzülen ışık ise mağara içindeki buzlar üzerinde ışık oyunları yaratıyor.

Ağrı'nın en sıcak yöresinde böylesine geniş bir çukurda dışarıdaki sıcaklık ile zıtlık gösteren buzdan sarkıt ve dikitler, ziyaretçileri şaşırtıyor