Amerikan Ulusal İktisatçılar Birliği, uzman ekonomistlerin katıldığı araştırma sonuçlarını açıkladı. Amerikan Ulusal İktisatçılar Birliği (NABE) üyesi 44 profesyonelin öngörülerine yer verilen araştırmada, profesyonellerin yüzde 80'i, çöküşün ardından gelen 4 düzgün çeyreğin ardından ekonominin büyümeye başlayacağına inanıyorlar.

Ulusal İktisatçılar Birliği Başkanı Elect Lynn Reaser de, araştırmanın ardından yaptığı açıklamada, büyük resesyonun sona erdiğini ilan etti.

Ancak tüketim harcamalarının halen artmıyor olması ve işsizliğin toparlanmasında önemli bir engel oluşturması Amerikalı iktisatçıları endişelendiriyor.

Resesyonun başlangıç sürecini de inceleyen araştırmaya göre resesyon tanımının yapılmasındaki aksaklıklar da sürecin uzamasında önemli rol oynadı. Aslında iktisat literatüründe iki çeyrek üst üste küçülme yaşanması resesyona işaret eder. Fakat özel sektörde bu kavram üzerine yapılan tartışmalar, krize müdahelenin gecikmesine neden oldu.

Büyük buhrandan sonra en uzun resesyon süreci

2007 kasım ayında başlayan resesyon 1930'lardan bu yana en uzun süren resesyon olarak tarihe geçti. Böylece piyasalarda Amerikan konut sektöründeki daralma ve onu izleyen likidite kriziyle tetiklenen bir resesyon süreci yaşanmış oldu.

Konut fiyatları yükselecek

Araştırmaya katılanların büyük çoğunluğu ABD'deki konut fiyatlarındaki düşüşün 3 yıl içinde azalarak sonlanacağını düşünüyor.

Arştımada öngörülen diğer bir senaryo ise işsizlik oranının 2010'un ilk çeyreğinde yüzde 10'a çıkacağı yönünde. 2009 sonunda da işsizliğin yüzde 9,5 olması bekleniyor. Diğer bir ilginç sonuç ise resesyon döneminde işlerini kaybedenlerin 2012'den önce işlerini geri kazanamayacakları yönünde.

Zayıf iş gücü piyasası, eğer tüketim harcamaları artmazsa ekonomideki toparlanmayı yavaşlatmaya devam edecek.

ABD'de işsizlik oranı yüzde 9.8 ile son 26 yılın zirvesinde bulunuyor.

Sıfır faize devam

Öte yandan yine aynı araştırmaya göre faizleri sıfır puana kadar indiren FED, önümüzdeki bahara kadar bu seviyeleri muhafaza edecek. Ancak FED, 2010 sonlarında faizleri yüzde 1'e çıkaracak./hürriyet