Erdoğan: Türkiye'nin ekonomik ölçekleri çok büyüdü

Protestocu çiftçi: Sayın Başbakan, mazot kaç lira oldu? Ben çiftçiyim, yağ bile alamıyoruz. Sen bunları benim külahıma anlat!

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, ABD ve Avrupa piyasalarında yaşanan ekonomik çalkantılardan Türkiye'nin ciddi anlamda etkilenmediğini savunarak, "Bu ülkede 1-2 milyar dolar için ekonomik kriz yaşatıldığı dönemler oldu. Çok şükür o günler geride kaldı. Türkiye'nin ekonomik ölçekleri çok büyüdü. Vatandaşlarımızın kendine güvenleri güçlendi" dedi. Muhalefete de yine Araf Suresi'ndan alıntı yaparak eleştiri getiren Erdoğan, "Açılışlarla bugünün, yarının heyecan ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bundan sonra da yaşamaya devam edeceğiz. Ama bunu bazıları gözleri olduğu halde göremezler, kulakları olduğu halde duyamazlar, dilleri olduğu halde konuşamazlar" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile `Ata' uçağı ile saat 11.20'de Denizli'ye geldi. Erdoğan ve yanındakiler, Çardak Havaalanı'nda Denizli Valisi Hasan Canpolat ve Belediye Başkanı AKP'li Nihat Zeybekçi karşıladı.



Başbakan Erdoğan, 16 bin 890 metrekare kapalı alana, 63 milyon YTL harcanarak 10 yılda yapılan yılık 2 milyon 200 bin yolcu kapasiteli Çardak Havaalanı iç ve dış hatlar yeni terminal binasının açılış töreninde yaptığı konuşmada iktidar olarak söylenenlere aldırmadan kararlılıkla yollarına devam edeceklerini söyledi. Denizli'nin ulaşımdaki ciddi sıkıntılarını, Denizli'ye başbakan olarak her gelişinde kendisinin de yaşadığını belirten Erdoğan "Başbakan olarak ilk temeli, 125 kilometrelik Denizli- Aydın bölünmüş yolunun yapımı için yağmurlu bir günde atmıştık. Söz verdiğimiz tarihte bölünmüş yolu hayata geçirdik. Daha sonra Denizli'nin terminal binası sıkıntısını gidermek için harekete geçtik. Bugün Denizli'nin ticaretini geliştirecek, ulaşımı rahatlatacak terminal binasının açılışını yapmanın sevincini yaşıyoruz. Yol medeniyettir diyoruz, vatandaşlarımızın sadece üretim değil, ürettiğini hedef kitlesine de en kolay şekilde ulaştırması için gerekli altyapıyı sunmak için çaba gösteriyoruz" dedi.

ULAŞIM ATILIMI

Denizli'nin coğrafi olarak çok avantajlı olduğunu, ancak yıllarca bunu değerlendiremediğini, ülke genelinde de birçok ilde aynı sıkıntının yaşandığını vurgulayan Erdoğan, 2002 yılı sonunda Türkiye'nin hava, kara, deniz ve demiryolu ulaşım altyapısını geliştirmek için atılım başlattıklarını belirtti. Yolu asfaltlanmayan köy kalmaması için cumhuriyet tarihinin en büyük kalkanma hamlelerinden olan KÖYDES ve BELDES projelerini hayata geçirdiklerini dile getiren Erdoğan "Bugün Karadeniz'in bir kısmı hariç yolu olmayan köyü kalmadı. Hava ulaşımını sadece sınırlı bir kesimin değil, tüm vatandaşlarımızın faydalanacağı altyapı ve ekonomik şartlara getirdik. Deniz ulaşımını canlandırmanın gayretine girdik. Bugün Türkiye'deki 13 bin 867 kilometrelik bölünmüş yolun 7 bin 800 kilometresini 5.5 yılda yaptık. Hava ulaşımında mevcut havaalanlarını modernize ederek, 7 yeni havaalanı açarak, yılda 50 milyon yolcu kapasitesini 100 milyona çıkardık" diye konuştu.

`ÇOK ŞÜKÜR O GÜNLER GERİDE KALDI'

ABD ve Avrupa piyasalarında yaşanan ekonomik çalkantılardan Türkiye'nin ciddi anlamda sıkıntı yaşamadığını ileri süren Erdoğan, oysa geçmişte bu yüzden sıkıntılar yaşanmış olduğunu hatırlattı. Çalkantılara piyasalar ve vatandaşların sağduyulu yaklaştığını belirten Erdoğan şunları söyledi:

"Ama gazeteleri ve televizyonları izlerseniz, muhalefetin söylediklerini dinlerseniz, manzara bambaşka. Oysa demokratik ve ekonomik istikrarı gözetmek memleket sorumluluğunu yüreğinde hisseden her kesim için büyük bir yükümlülüktür. Bu ülkede 1-2 milyar dolar için ekonomik kriz yaşatıldığı dönemler oldu. Çok şükür o günler geride kaldı. Türkiye'nin ekonomik ölçekleri çok büyüdü. Vatandaşlarımızın kendine güvenleri güçlendi. Eskiden spordan sağlığa, ekonomiye gıptayla baktığımız birçok şeye bugün rahatlıkla ulaşıyoruz. Kendi sınırlı alanlarında diken üstünde duran insanlarımız bugün dünyayı kucaklıyor."

YİNE ARAF SURELİ GÖNDERME

Muhalefete de Araf Suresi'ndan alıntı yaparak eleştiri getiren Erdoğan, "Denizli'de yapacağımız açılışlarla bugünün, yarının heyecan ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bundan sonra da bir çok açılışta yaşamaya devam edeceğiz. Ama bunu bazıları gözleri olduğu halde göremezler, kulakları olduğu halde duyamazlar, dilleri olduğu halde konuşamazlar. Tartışmalar sözler gelir geçer ama bu hizmetler ebediyen kalır" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın konuşması sırasında çıkan toz bulutu, platformun arkasındaki dev afişi de yerinden söktü. Toz bulutu içinde kalan Başbakan Erdoğan, bir süre konuşmasına ara verdikten sonra "Denizli'de uzun süredir yağmur yağmamış, yağmur geliyor galiba" dedi.

BAKAN YILDIRIM: İÇ HATLARDA 32 MİLYON YOLCU

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da Denizli Çardak Havaalanı'nın yeni terminal binasının açılış töreninde yaptığı konuşmada, 2003 yılında göreve başladığında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Hava yolunu halkın yolu yapalım, uçağa binmek imtiyaz olmaktan çıksın, ihtiyaca dönüşsün" talimatı doğrultusunda çalışma yaptıklarını belirterek, son 5 yılda havacılık sektöründe çok çarpıcı gelişmelerin yaşandığını vurguladı. Ankara- İstanbul- İzmir üçgeninde sıkışan havacılığı, Türkiye'de havaalanı bulunan hemen hemen bütün illere yaydıklarına işaret eden Yıldırım, şöyle konuştu:

"2003 yılında iç hatlarda uçakla seyahat eden yolcu sayısı 8.5 milyon iken, 2007 itibariyle bu rakam 32.5 milyon kişiye yükselmiştir. Bu yüzde 400 artış demektir. İşin daha güzel yanı 6 milyon vatandaşımız ilk defa uçakla tanışmıştır. Uçakla seyahat etmenin konfor ve güzelliğiyle buluşmuştur. Artık sadece İstanbul'dan Ankara'ya değil, İstanbul'dan İzmir'e değil, bugün artık İzmir'den Anadolu'nun 18 vilayetine, Ankara'dan Anadolu'nun 21 vilayetine, Adana'dan, Antalya'dan, İstanbul Sabiha Gökçen'den Atatürk Havalimanı'ndan yurdun birçok noktasına vatandaşlarımız uçakla rahat, hızlı, konforlu şekilde seyahat edebilmektedir. Bütün bunları yaparken sadece vatandaşımızı uçurmakla kalmadık, dünyada artan yakıt fiyatlarına rağmen 2003 yılındaki uçak bilet fiyatlarının üçte birine varan ucuzlukta halkımızı uçurduk. Peki bu nasıl gerçekleşti? Hava taşımacılığında 75 yıldır bayrağımızı dalgalandıran THY'nin yanı sıra özel şirketlere de tarifeli sefer yapma şansı, imkanı tanıdık. Böylece havacılığımız gelişti. THY'nin toplam uçuşlardaki payı yüzde 99 iken, yüzde 56'ya geriledi, ancak taşıdığı yolcu sayısı yüzde 100 arttı."

Çardak Havaalanı'nın yapım hikayesinin Türkiye'deki geçmiş dönemlerde başlanan yatırımların hikayesinden farklı olmadığını anlatan Yıldırım, buranın 1998 yılında ihale edildiğini, 2002 yılında işin tasfiye edildiğini, 4 yılda yüzde 40 gerçekleşmenin sağlandığını belirtti. Bakan Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Göreve geldiğimizde hukuki sorunları çözdük ve tasfiye işlemlerini 2005 yılının sonunda, ancak tamamlayabildik. 2006 yılında tekrar ihale ettik ve bugün açılışa hazır hale geldik. 1998- 2002 arasında yüzde 40 ilerleme olmuş inşaatta. Ödenen para miktarı 38 milyon YTL. Yüzde 60'ını 2006-2008 içerisinde biz tamamlamışız. Ödediğimiz para 23 milyon YTL. İşte kamu kaynaklarının nasıl kullanıldığına dair iki tane çarpıcı örnek. Eğer işi bilenlerle yapmazsanız, kaynaklara sahip olmazsanız, takibini yapmazsanız, para harcanır, iş de bitmez. Bunun en güzel tipik örneğini burada görüyoruz. Bu sadece bir örnek değil. Elimizde böyle yüzlerce örnek var. Krizden krize sürüklenen bu ülkenin kaynaklarını en iyi en akılcı şekilde kullanmak için bize talimatınız var. Onun için de gece gündüz durmadan bu ülkenin insanlarının ihtiyacı olan hizmetleri yapmanın gayreti içerisindeyiz."

İÇ VE DIŞ HATLARA HİZMET

Askeri havaalanı olan Çardak Havaalanı'nın sivil uçuşlara kısıtlı olduğunu, ağırlıklı olarak iç hatlara sefer yapılmasına izin verildiğini kaydeden Yıldırım, yapılan çalışmalarla buranın serbest kullanım statüsüne geçtiğini ve iç ve dış hatlara kısıtlamaya tabi olmadan çalışacağını ifade etti.

Devlet Hava Meydanları İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Birdal ise Ulaştırma Bakanlığı'nın ve hükümetin destekleriyle Türk sivil havacılığının önündeki engellerin kaldırıldığını belirtti. Birdal, 2 milyon 200 bin yolcu kapasiteli Çardak Havaalanı'nın 16 bin 890 metrekare büyüklüğünde olduğunu, 4 uçak kapasiteli apronun yer aldığını kaydetti. Birdal, tesisin 2008 fiyatlarıyla 63 milyon YTL'ye mal olduğunu bildirdi.

Denizli Valisi Hasan Canpolat ise ulaştırma sektöründeki büyük hamlelerden Denizli'nin de nasibini almasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Başbakan Erdoğan, konuşmaların ardından, terminal binasının açılışını beraberindekilerle birlikte yaptı. Başbakan Erdoğan açılıştan sonra vatandaşlara bir süre sohbet etti, çocuklara oyuncak dağıttı. Bu arada Çardaklılar, hiçbir fabrikasının faaliyete geçmediği Çardak Organize Sanayi Bölgesi'nin teşvik kapsamına alınması için Başbakan Erdoğan'a ricada bulundu.

YORGUN BAŞBAKAN

Çardak Havalanı yeni terminal binasını açtıktan sonra Denizli'nin Acıpayam İlçesi'ndeki Aynes Süt Ürünleri Fabrikası'nın açılışına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yorgun olduğu görüldü. Törenin başlamasını beklerken oturduğu koltukta esneyen ve gözkapaklarının kapandığı görülen Başbakan Erdoğan, daha sonra kürsüye çıktı.

PROTESTOCU ÇİFTÇİ: KÜLAHIMA ANLAT

Erdoğan yaptığı konuşmada, enflasyonun tek haneli rakamlara indirildiğini, ekonominin iyileşip büyüdüğünü söyleyince kalabalıktaki bir çiftçi, "Sayın Başbakan, sayın Başbakan! Mazot kaç lira oldu? Ben çiftçiyim, yağ bile alamıyoruz. Sen bunları benim külahıma anlat" diye bağırdı.

Korumalar, kimliği açıklanmayan ve çiftçi olduğu belirtilen bu kişiye, susması için ikazda bulundu. Protestocu çiftçi bağırmayı sürdürünce korumalar önce elleriyle ağzını kapadı sonra da apar topar alandan uzaklaştırdı.

`BİZ YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ'

Çiftçinin protestosuna tepki vermeden konuşmasına devam eden Erdoğan, yatırım yapan ve istihdam yaratanları millet adına kutladığını söyledi. Aynes Süt Ürünleri Fabrikası'nın bölgedeki 20 bin üreticinin ürettiği sütü alarak işleyip ekonomiye kazandığını söyleyen Erdoğan, "Türkiye ne zaman gerçek gündemine yoğunlaşmışsa zaman kaybedilip gerilemiş, anlaşılmaz ve akıl almaz şekilde kısır çekişmeler hız kazanmıştır. Biz, soğukkanlı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Hedeflerimize ulaşmak için çalışıyoruz. Atatürk'ün çağdaşlaşma hedefine ulaşacağız. Değişim, fabrika açmak, bu ülkenin her ferdinin dünyanın her yerinde iş yapacak cesarete ve güvene sahip olması, her bireyin her alanda zirveye bakmasıdır" dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Mehdi Eker de Acıpayam bölgesinde süt sığırcılığının hızla geliştiğini söyleyerek, "Türkiye'de günde üretilen 12 milyon ton sütün, ancak 3 milyon tonu hijyenik şartlarda işlenip tüketiliyor. Aynes gibi sanayi tesislerimizin sayısı çoğalmalıdır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan ve yanındakiler Aynes Süt Ürünleri Fabrikası'nın açılışını yaptı. Erdoğan, tesiste yemek yedikten sonra tekrar Denizli'ye döndü.

DHA