Adnan Menderes Esnaf Derneği (MENDER) çatısı altına toplanan bulvar esnafı, ortak hareket etme kararı aldı.
Bulvar esnafının diğer alışveriş merkezleri ile rekabet edebilmesi için esnafın ortak hareket edebilmesi amacıyla kurulan MENDER girişimi, Menderes Park Tesisleri"nde düzenlenen bir toplantı ile tanıtıldı. Toplantıya Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Hulisi Akşit ile çok sayıda oda başkanı katılırken, kendileri için kurulan derneğin tanıtım toplantısına bulvar esnafının fazla ilgi göstermemesi tepki çekti.
Toplantının açılışında konuşan Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Hulisi Akşit; bazı firmaların parayı Aydın'da kazanmasına rağmen vergisini İzmir gibi başka şehirlerde ödediğine işaret etti. Bu nedenle de gerek belediyenin gerek İl Özel İdaresi'nin devletten aldığı payın düştüğüne dikkat çeken Başkan Akşit, salondakilere “Geçmişte niye Forum Aydın veya Kipa'daki dükkanları 3-5 Aydınlı bir araya gelip kiralamadı?” sorusunu yöneltti. Yağcılariçi esnafının yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle YAĞ-DER oluşumunu başlattığını ve Adnan Menderes Bulvarı esnafının da buna benzer bir çalışma içine girdiğini ifade eden Başkan Akşit, “Öncelikle korkup, isyan edenleri tebrik ederim. Ama çok geç kalındı. Bulvar bilhassa genç kesimin gezinti yeri oldu” dedi.
Bunun üzerine hala geç kalınmadığını söyleyen Bulvar esnaflarından Sait İnan Şeker, en azından haftada bir gün Adnan Menderes Bulvarı'nın trafiğe kapatılması gibi fikir jimnastiği yaptıklarını söyledi. Tekrar söz alan Başkan Akşit, “Bunun örneklerini Paris'te Şanzelize Meydanı'da görmek lazım. Harika. Bizim Bulvar gibi bir yer. Almışlar masaları sandalyeleri dışarıya. Herkes, karı-koca, çoluk çocuk oturup çay-kahve içiyorlar. Öbür tarafta yemek yiyorlar, öbür tarafta bira içiyorlar, kitap okuyorlar. Böyle bir cadde yaratabilirseniz, zaten kimse Bulvar'dan dışarıya çıkmaz” diye konuştu.
Aydın esnafının en az yüzde 70'inin kredi kartı borçlusu olduğuna dikkat çeken Akşit, “İnsanlarımızın hepsi bankalara çok borçlu. Bu durum çok tehlikeli” dedi. Önümüzdeki ekim ayından itibaren ikinci bir kriz dalgasının vatandaşı vuracağını ileri süren Akşit, Adnan Menderes Bulvarı'nı harekete geçirebilmenin tek yolunun insanların 24 saat kadınlı-çocuklu rahat rahat çıkabilecekleri, gezebilecekleri alternatif mekanlar üretmekle mümkün olacağını savundu.
“Paramız Aydın'da kalsın” sloganıyla yola çıktıklarını belirten Adnan Menderes Bulvarı esnaflarından Sait İnan Şeker ise, “Bu sadece Adnan Menderes Bulvarı esnafı ile ilgili bir kampanya değil. Tüm Aydın'daki esnaf ile birleşip, değişik kampanyalar düzenleyip, hem esnafın hem de nihai tüketicinin karlı çıkmasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
MEN-DER'in bugünkü aşamada bir fikir jimnastiği olduğunu dile getiren Şeker, yaptıkları çalışmayla Aydın'da yaşayan tüketicilerin dikkatini vergisini Aydın'da veren işyerlerine çekmek istediklerini kaydetti. Oluşturdukları MEN-DER plafformuna tüm Aydın esnafından fikir ve düşünce desteği beklediklerini duyuran Şeker, ileriki dönemde “Paramız Aydın'da kalsın” kampanyasının daha da yaygınlaşması için giderek artan oranda çalışma yapacaklarını sözlerine ekledi.