Celal Bayar Tıp Fakültesi İmmünoloji Ana Bilim Dalı Başkanı, İç Hastalıkları Ve Bağışıklık Sistemi öğretim görevlisi Doç. Dr. Cengiz Kırmaz, alerjinin kalıtsal olduğunun kanıtlandığını belirterek, "Bir çocuğun annesi veya babası alerjikse yüzde 30 risk taşır. Hem anne hem baba alerjikse bu risk yüz de 60"dır" dedi.

Celal Bayar Tıp Fakültesi İmmünoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Cengiz Kırmaz ANKA"ya yaptığı açıklamada, saman nezlesi olan hastaların çoğunluğunda astımın da geliştiğini vurgulayarak, astımın solunum yollarının en ciddi alerjik hastalığı olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Kırmaz, şunları kaydetti:

“Bu mevsim ülkemizde çeşitli alerjilerin en çok görüldüğü dönemdir. Son derece yaşamsal tehlikesi olan arı alerjisi, polen alerjisi ve diğerleri. Alerji Yunanca değişik iş ve değişik reaksiyon anlamına gelen bir kelime olup aşırı duyarlılık reaksiyonlarını anlatmak için kullanılmaktadır. Alerjik hastalıklar göz, deri, solunum ve sindirim sistemi gibi pek sistem ve organı etkilemektedir. Alerjilerde ölüm riski her zaman vardır."

Alerjik hastalıklar ve bulguları alerjik rint (saman nezlesi) konjonktivit rint (göz neslesi) bronşit astıma, atopik dermotit, ürtiker, kurdeşen, anjio, ödem, alerjik gastroen tenepoli, ilaç alerjisi ve anaflaksi olarak gruplara ayrıldığını belirten Doç. Dr. Kırmaz, önemli bir deri alerjik hastalığının da ürtiker olduğunu söyledi. Doç. Dr. Kırmaz, "Saman nezlesinde, en çok burunda su gibi akıntı, tıkanıklık, hapşırma ve kaşıntı görülür. Deride kaşıntı pullanma renk değişikliği derinin kalınlaşması en sık karşılaşıla astım ve saman nezlesi gibi hastalıkların ön habercisi olması nedeniyle önemli bir alerjik hastalıktır. Bu dönem bu mevsim alerjilerin tetiklendiği bir dönem olması nedeniyle çok dikkatli davranılması gerekmektedir. Arıya alerjisi olanlar piknik yerlerine gitmemeli. Polene alerjisi olanlar gerekli önlemleri almalı ve daha dikkatli yaşamalıdırlar” dedi.