Başbakan Jan Peter Balkenende ve göçmenlerden sorumlu Bakan Eberhard van der Laan"ın yanıtlaması istemiyle verilen önergede, “Hollanda ve öteki AB üyesi ülkelerde Müslüman nüfusun sayısının hızla artmasından büyük kaygı duyulduğu” görüşüne yer verildi.
Hükümetin Müslümanların sayısıyla ilgili hem bugüne ilişkin kesin sayıları, hem de gelecek yıllara ilişkin olası tahminleri açıklaması istenen önergede, “Müslüman nüfusun artışına karşı hükümetin ne gibi önlemler düşündüğü” de soruldu.
Önergede, İngiliz Daily Telegraph gazetesinin hafta sonunda yayımladığı, “2050 yılında AB üyesi ülkelerde nüfusun beşte birini Müslümanların oluşturacağı” yolundaki habere atıfta bulunularak, böyle bir gelişmenin “ülke politikası ve yönetiminde müthiş olumsuz değişikliklere” yol açacağı savunuldu. Wilders"e göre, Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Amsterdam, Utrecht, Rotterdam ve Lahey"deki doğum sayısı, ülkenin geri kalanından daha yüksek ve bu doğumlar içinde de Müslümanların sayısı çok yüksek. Müslüman nüfusun daha çok çocuk yaparak yerli nüfustan daha hızlı artığını öne süren Wilders, önergesinde hükümete çağrıda bulunarak, bir an önce, Müslüman ülkelerden yapılan göçe karşı sınırların kapatılmasını istedi. Merkez İstatistik Bürosunun verilerine göre, halen 16,4 milyon olan toplam ülke nüfusunun yüzde 10,8"ini başta Türkiye ve Fas olmak üzere Batılı olmayan ülkelerden gelen yabancılar oluşturuyor. Bu oranın, doğum ve göçlerle 2050 yılında yüzde 17,2"ye yükseleceği tahmin ediliyor. Hollanda"nın 150 üyeli Temsilciler Meclisinde halen 9 üyeyle temsil edilen Özgürlük Partisi, son kamuoyu yoklamalarına göre, bugün seçim yapılsa, Hristiyan Demokratların arkasından yaklaşık 30 üyeyle ikinci parti konumuna yükselebilecek.
Milliyet