Yönetmen Fatih Akın, "Yaşamın Kıyısında" filmine ilham aramak için 2005'te dedesinin memleketi Trabzon Çamburnu'na gitti ve cennet mekânın ortasına kurulan çöplüğü görünce köylülerin mücadelesine katıldı. 5 yılda tamamlanan ve Akın'ın "En kişisel filmim" dediği 'Cennetteki Çöplük' adlı belgeselin dünya prömiyeri önceki gün Cannes'da yapıldı. Devlete karşı açtıkları davayı kaybeden ama mücadeleden vazgeçmeyen belde halkının da katıldığı galada gözyaşları vardı. Sonrasında Fatih Akın ile memleket ve toprak sevgisi üzerine konuştuk.

* Filmin çok uzun bir yapım süreci var. Nasıl toparlandı o kadar malzeme?
His! İçimden gelen sese kulak verdim. Bu, sadece çöp üzerine bir film değil. Türkiye'deki köy hayatını da anlatıyor. Aslında benim yaşamımdan hiç de farklı olmadığını paylaşmak istedim. Mesela filmdeki imam; rock konserine gidiyor, sonra müezzinlik yapıyor! Batı'da din adamları bomba atan kişiler gibi algılanıyor.

* Nasıl başladı her şey?
Dedemde Trabzonlu. Oraya hiç gitmemiştim daha önce. Babamı aldım, 'Beni gezdirsene oralarda' dedim. Meseleyi bana anlattıklarında bende bir aktivizm yarattı. Zaten protesto ediyorlardı. Onlara yardım sözü verdim. Sesimizi duyurma konusunda bunun yardımı olacağını düşünerek başladık.

* Çöp yığınının etrafına duvar yapılması evrensel bir kara mizah örneği değil mi?
Evet. Aslında film çok uzamıştı ve herkes artık bitsin istiyordu. Vazgeçtiğimi dahi düşündüler. Ama benim bir sonum yoktu çünkü mesele devam ediyordu. O sırada duvar yapıldı. Bununla bitirmeye karar verdik.

* Yöre halkıyla işbirliği nasıldı?
Beni hiç yabancı olarak görmediler. Yurt dışından gelen filmci gözüyle bakmadılar ve bana çabuk alıştılar.

* Devlete ve bürokratlara da gayet adil davranmışsınız.
Tabii. Çünkü karşı taraf da iyi davrandı. Bir süre onları kötü ve öcü gibi göstereceğimi sandılar. Oysa Türkiye öyle bir yer değil.

BU BİR TÜRK FİL Mİ
* Cannes gibi çok önemli bir festivalde gösterilme başarısından sonra filmin rotası ne olacak?
Dünya satışları iyi gidiyor. Bu bir Türk filmi. Bütün filmlerimden daha fazla Türk. "İstanbul Hatırası"ndan fazla Türk. Tamamen Türkiye'de geçiyor, kahramanlar Türk. O topraklar için yapılan bir film. Türkiye'de bütün festivallerde gösterilmesini çok isterim. Ne kadar fazla insan seyrederse o kadar iyi.