Ankara’da bombayı koyan teröristin 14 Eylül’de Konya istikametinden çıktığı Ankara’ya 19 Eylül’de Eskişehir yönünden girdiği tespit edildi. Polis 4 kayıp günü araştırırken, bombacının tek çalıştığını ve bombayı da kendisinin yaptığını düşünüyor

Ankara’da üç kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırıyı yapan teröristin peşine düşen polis, karanlıkta kalan 4 günü aydınlatmaya çalışıyor. Peşin parayla araç satın alan bombacının 14 Eylül’de Konya istikametinden çıkış yaptığı Ankara’ya, 19 Eylül günü Eskişehir istikametinden girdiğini saptadı.

Milliyet’in aldığı bilgiye göre, olayın ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü’nce başlatılan soruşturmaya, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı da katıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan terör eylemi soruşturması çerçevesinde, polis, görgü tanıkları ile kriminal verilerin dışında teknik çalışmalara da hız verdi.

Kayıp 4 gün

Bu çalışmalar çerçevesinde ilk olarak olayda kullanılan 06 DS 099 plakalı bomba yüklü aracın görüntülerini izleyen polis, önemli ipucu elde etti. 13 Eylül’deki galeride yapılan satışının ardından 14 Eylül’de Konya yolu üzerinden kenti terkettiği belirlenen aracın, eylemden bir gün önce 19 Eylül’de Eskişehir yolu üzerinden kente girdiği belirlendi.

Kayıp dört günlük sure içinde aracın sadece Konya Seydişehir ve Ereğli bölgesinde olduğu belirlenirken, Adana ya da Mersin’e gidip gitmediği kesinlik kazanamadı. Otoyollarda kullanılan kameraların OGS geçişlerinde kayıt yapması, KGS geçişlerinde görüntü kaydı yapmaması nedeniyle bu güzergahtan sağlıklı sonuç alınamadı.

Asker süsü verdi

Yapılan görüntü incelemelerinde aracın 20 Eylül günkü eylemden önce yine Eskişehir yolu üzerinden kent merkezine geldiği, Genelkurmay Başkanlığı önündeki kavşaktan Kızılay yönüne geçerek Kumrular sokağa girdiği anlaşıldı. Bu arada, bombacının, saldırıda kullandığı aracı satın almak için pazarlık yaptığı Balgat’taki galeride çok uzun sure kaldığı, galerideki kişilerle birlikte öğle yemeği yediği tespit edildi. İşyerinde 5 saate yakın kalan eylemcinin yanındaki nakit para ile pazarlık yaptığı aracı satın alması sırasında verdiği nüfus cüzdanında TC kimlik numarası bulunmaması nedeniyle tescil işleminin yapılamadığı öğrenildi.

TC kimlik numarası bulunmayan eski tip nüfus cüzdanı nedeniyle galeri yöneticileriyle görüşen bombacının, üzerinde TC kimlik numarası bulunan kimliğini “birliğe verdim” şeklindeki konuşmasıyla kendisine asker süsü verdiği belirlendi. Olay Yeri ve Kimlik Tespit Şubesi’nde görevli parmak izi uzmanları, galeriye giderek parmak izi tespiti yaptı. Ayrıca, araç devir işlemi için gidilen noter ile zanlının alışveriş yaptığı işyerinden çok sayıda farklı parmak izi alınması nedeniyle ayrıştırma işleminin uzun süreceği belirtildi. Bu arada, bombacının noter işleminde kullanmak için verdiği sahte kimlikteki İ.H.G.’ye ulaşıldı. Şanlıurfa Siverek ilçesi nüfusuna kayıtlı olan gerçek İ.H.G.’nin halen Kilis’te kırsal bölgede yaşadığı tespit edildi.



Tek başına çalışıyor hep nakit ödüyor

Yapılan teknik çalışmalarda daha önce ODTÜ eylemini de yaptığı değerlendirilen saldırganın “tek” çalıştığı anlaşıldı. Bombacının banka hesabı, kredi kartı, cep ya da sabit telefon kullanmadığı, alışverişlerini nakit para ile yaptığı belirlendi. Milliyet’e bilgi veren bir emniyet yetkilisi, bombacıyı “çok profesyonel” olarak tanımladı.

Bombacının elde edilen bazı görüntülerinin kamuoyu ile paylaşılmasında “ihbar” uygulamasının hızlandırılmasının amaçlandığını belirten emniyet yetkilisi, teröristin her iki olayda da patlayıcıyı kendisinin yaptığının değerlendirdildiğini ve henüz ayrıntılarına ulaşılamayan kayıp günlerle ilgili yeni bilgilere ulaşılması halinde soruşturmanın yeni yön kazanacağını belirtti.

TOLGA ŞARDAN/Milliyet