Afyonkarahisar"ın Kışlacık köylüleri topraklarını ekip biçerek geçinmeye çalışıyordu ama yetmiyordu. Borç batağına giren kredi kartına sarıldı. Başta havadan para gibi tatlı geldi. Ama borçlar biriktikçe birikti... Ve bir gün köylülerden birine bir teklif geldi: “Böbreğini sat, tekiyle de yaşarsın”...

İşte bu teklif tüm köyün kaderini değiştirdi. "Böbreğini satan köy"olarak tanınan Kışlacıklılar üzgün: “Bizim köyümüz böyle şeyleri bilmezdi. Kredi kartından dolayı borçlananlardan biri böbreğini satıyor, ardından da bu duruma düşenler, borçlananlar aynı yolu izliyor”
Önceki gün 6 ilde eşzamanlı yapılan organ mafyası operasyonu, koca bir köyün dramını da gözler önüne serdi. Antalya, İstanbul, Tekirdağ, Eskişehir, Çanakkale ve Afyonkarahisar"da eş zamanlı olarak düzenlenen operasyonla İnternet üzerinden veya tanıdıkları aracılığıyla buldukları nakil hastalarıyla maddi durumu iyi olmayan ve para karşılığı organlarını satmak isteyenleri buluşturarak komisyon alan 10 kişilik çeteyle birlikte, organlarını para karşılığında satan 29 kişi de gözaltına alındı. Gözaltına alınanların neredeyse tamamı Afyonkarahisar"ın Kışlacık ve Boyalı köylerinde yaşıyordu. Kredi kartı borcuna batanlar, traktör borcunu ödemek ya da oğlunu evlendirmek için çare bulamayanlar böbreklerini satmışlardı. Acı ama gerçek. İşin en kötü yönü ise iki köyde de organlarını satmak için bekleyen başkalarının da olması...

Yaşananlardan sonra 150 haneli, 750 nüfuslu Kışlacık Köyü suskun. Köylüler, "Böbreğini satan köy"diye anılmaktan üzgün, alay konusu olduklarını düşünüyor. Böbreğini satanların işsiz ve borç batağında olduğunu söyleyen köylüler, “Bizim köyümüz böyle şeyleri bilmezdi. Kredi kartından dolayı borçlananlardan biri böbreğini satıyor, ardından da bu duruma düşenler, borçlananlar aynı yolu izliyor” diyor. Köy sakinlerinden İbrahim Koç ise kızgın: “Borca girmiş, kredi kartı borcu olanlar varmış. O yüzden böbreğini vermiş. 100 milyar da borcum olsa saçımın telini bile satmam. Borç ödenir, bunun mazereti olmaz!”

"Ben de satacaktım, son anda yakalandım"

Köyde maddi durumu kötü olan Mehmet Özen, organ çetesiyle görüştüğünü itiraf ediyor. Emniyete ifade vermeye çağrılan Özen, eğer operasyon olmasaydı kendisinin bugün (çarşamba) Antalya"ya gideceğini ve yarın da böbreğini vermek için operasyona gireceğini söylüyor: “Beni görüşme için Antalya"ya çağırdılar. Ameliyattan önce 10 bin dolar, ameliyat masasına yatınca da hesabıma 15 bin TL yatacaktı. Bir kişi de benden önce ameliyata gitti ama kalp ameliyatı olduğu için olamamış. O yüzden "Bir yakınını getir"demişler. Sonra onu da uygun bulmamışlar, o da ameliyat olamadı. Operasyon olmasa ben de bıçak altına yatacaktım.”

20 bin liraya satan da var, 30 bin liraya da

Köyde yeğeninin de böbreğini satanlar arasında olduğunu söyleyen Ahmet Özen isimli bir köylü de, böbr7ek piyasası hakkında bilgi veriyor: “Bazıları 20 bin TL"ye bazıları 30 bin TL"ye satmış. Kim ne kopardıysa. Resmen bir pazar kurulmuş duyduğumda şok oldum. Bu köy eskiden tarım ve hayvancılıkla uğraşıyordu şimdi çoğunluk köy dışında çalışıyor. Borçlu olmak böbreğini satmak için bahane değil ki. Bunu yapmak için deli olmak gerekir. Köy halkı iki şekilde borçlanır bir düğün yapmıştır ya da tarım kredi kooperatifinden kredi almıştır. Bu 6 ailede de düğün yapan yok ama demek ki kredi alıp borçlanmışlar. Ekonomik kriz insanları bu duruma getirdi.”

Kışlacık ve Boyalı Köyleri"nde araştırma yapan polis ilk aşamada çeteye böbreğini satan 11 kişinin kimliğini belirlerken, aynı aileye mensup 4 kişinin çeteye böbreklerini sattığı ortaya çıktı.

Traktör borcu için ailece böbrek sattılar

Kışlacık Köyü"nden baba Mehmet Taşkın, anne Şerife Taşkın, oğulları İbrahim ve akrabaları Mustafa Taşkın ile Hasan Taşkın"ın böbreklerini 20 biner lira sattıkları öne sürüldü. Mehmet Taşkın"ın üç çocuğu daha olduğu öğrenildi. Taşkın ailesinin traktör borçlarını ödemek için böbreklerini sattıkları iddia edildi.

Ne olurdu operasyonu 2 gün sonra yapsaydınız

Operasyonla ilgili olarak sorgusu süren ve çete lideri olduğu öne sürülen Mehmet Günay, yardımcıları H.Ö. ve M.Y., Afyonkarahisar"da yakalanan çete üyeleri A.Ö., İ.G., A.Ö., H.İ.T., M.D. ve H.T. ise dün sabah Adliye"de doktor kontrolünden geçirildikten sonra tekrar Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi"ne götürüldü. Şüpheli olarak ifadesi alınan öğretmen Abdullah Gürbüz ile sağlık memuru eşi Gülseren Gürbüz"ün 5 yıldır diyalize giren 4 aylık evli 31 yaşındaki kızları Gülşah Dilşah Şimşek, “2 gün sonra yapılacak bu nakil sayesinde hayatım kurtulacak, yepyeni bir yaşama başlayacaktım. Operasyon olunca mağdur oldum” dedi. Anne Gülseren Gürbüz"ün, “Ah bu operasyonu 2 gün sonra yapsanız ne olurdu?” sözleri polisleri şaşırttı.

İlk böbreği çete lideri almış

Antalya"da yakalanıp gözaltına alınan ve 15 bin liraya böbrek satın aldığını söyleyen organ çetesinin lideri Mehmet Günay"ın 31 Ocak"ta nakil olduğu ve 1 Şubat"ta gazetelerde nakil haberinin "Yardımsever komşu “ başlığıyla yayınlandığı ortaya çıktı. ” Haftada üç gün diyalize giren 58 yaşındaki emekli öğretmen Mehmet Günay, 27 yaşındaki komşusu Halil İbrahim Taşkın"ın verdiği böbrekle yeniden yaşama tutundu"diye yayınlanan habere göre Mehmet Günay"ın, “Mobilyacılık yapan komşum Halil İbrahim, benim haftanın 3 günü diyalize gidip geldiğimi biliyordu. Sık sık dertleşirdik. Komşum değil, evladım gidiydi. Bana "Hocam seni kurtaracağım bu eziyetten"dedi. Sonra da böbreğini bağışlamak istediğini söyledi. Dünyalar benim oldu” sözlerine, Halil İbrahim Taşkın ise “O benim komşum değil, babam gibi. Çok iyi bir insan. Yıllarca öğretmenlik yapmış ve binlerce insan eğitmiş. Ona böbreğimi vermem, benim için onurdur” sözlerine yer verildi. Oysa komşusundan böbrek aldığını söyleyen Günay çete lideri, Halil İbrahim Taşkın ise köyden böbreğini satan ilk kişiydi!

50 BİN

KRONİK böbrek hastası sayısının her geçen gün yükseldiği, bu hastalığın her 6 kişiden birini tehdit ettiği ülkemizde, 50 bin kişi böbrek nakli bekliyor. 2009 yılının ilk 9 ayında ise sadece 257 böbrek, 16 karaciğer, 6 kalp, 2 pankreas nakli yapıldı.

Dünya aleme rezil olduk!

Muhtar Ahmet Demir, köylerinin bu şekilde anılmasına çok kızmış: “Kimisinin maddi sıkıntısı varmış, kredi kartı borcunu ödeyecekmiş kimi çocuğunu evlendirecekmiş ama ben bunu bilemem. Organlarını verenlerden bazılarının durumu çok düşük değil. Çalışarak herkes karnını doyurur. Olaya karışan kaç kişi olduğunu bilmiyoruz. Bir kişi köydekileri ayartmış böylelikle böbreklerini vermişler. Bizi dünya aleme rezil ettiler. Kim böyle bir şey olsun ister köyümüzün adını rezil ettiler.” /yeni şafak