Fransa'da hükümet, meclisteki başkanlık divanında, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifinin gündeme alınmasına itiraz etmedi. Hükümetin tasarının gündeme alınmasına itiraz etmemesiyle yasa tasarısının yarın oylamaya sunulması kesinleşti. Fransa Meclisi Yasalar Komisyonu iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer tarafından hazırlanan yasa tasarısını 7 Aralık'ta kabul etmişti. Tasarıda, "Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların reddi, bir yıl ve 45 bin euro para cezasına çarptırılır" ifadesi yer alıyor. Fransa parlamentosu, 29 Ocak 2001'de, "Fransa, 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır" ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı. Paris'te bulunan TBMM Heyeti temaslarını dün tamamladı. Heyet Başkanı AK Parti Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır Türkiye'nin 2001'de Fransa'ya tepki gösterdiğini fakat yaptırım uygulayamadığını söyleyenlere seslendi. Bozkır, "O dönemde AK Parti iktidarda değildi" dedi. Bozkır, Türkiye'nin dünyanın en büyük ekonomilerinden birisi haline geldiğini belirterek, "Bölgesinde sözü son derece geçerli olan, dünyada uluslararası aktör rolü kazanmış, siyasi ve ekonomik istikrarıyla cumhuriyet tarihinin en güçlü dönemini yaşayan Türkiye'nin bu sefer ne yapacağını kestirmek için geçmişte ne yaptığına bakmak son derece yanlış olacaktır" ifadelerini kullandı.

BOYNER BİLGİ VERDİ
Fransa'daki Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile görüşmede ise Bozkır, Türkiye'nin artık eski Türkiye olmadığına dikkat çekti. TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner dün İstanbul'da Başbakan Erdoğan tarafından kabul edildi. Boyner Türkiye'ye dönüşünde Başbakan Erdoğan tarafından Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde kabul edilmesinin ardından yaptığı açıklamada her seçim sürecinde Fransa'da 'soykırım' iddialarının gündeme geldiğini belirterek, "Avrupa değerlerine aykırı bir kanun tasarısı var" dedi. Boyner boykotun gündemde olmadığını belirtirken "Boykot politikaları sürdürülebilir politikalar değildir. Neticede istihdamı etkileyecek düzeye bile gelebilir" diye konuştu. Boyner, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Erkut Yücaoğlu'nun da katıldığı görüşmede, Başbakan Erdoğan'a, Fransa temasları konusunda bilgi verdiklerini söyledi.

SARKOZY'NİN DANIŞMANI İLE GÖRÜŞTÜLER
Siyasetçi ve işadamlarından oluşan Türk heyeti Paris'teki temaslarını dün tamamladı. TBMM Dışişleri Komisyonu heyeti yasanın görüşülmesine bir gün kala, Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin diplomasi danışmanı Jean-David Levitte, Dışişleri Bakanı Alain Juppe ve Meclis Başkanı Bernard Accoyer ile görüştü. TBMM Heyeti görüşmede,Sarkozy'nin danışmanı Levitte'ye yasa teklifinin kabul görmesi halinde ikili ilişkilerin zarar göreceği mesajını iletti.