Yazar Turgut Özakman, ''Atatürk zamanında kalkınmada Japonya bizden sonraydı. Eğer ki o dönemdeki gelişmeyi ve kalkınmayı sürdürseydik şimdi çok başka yerdeydik'' dedi.

Özakman, Özel Gebze Koleji'ndeki söyleşide Ulu Önder Atatürk'ün çok zor şartlar altında mücadele eden bir lider olduğunu belirterek, O'nun kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin de bir kalkınma destanı olduğunu söyledi.

Atatürk'ün hem vatanı hem de çaresiz bir milleti kurtardığını ifade eden Özakman, o dönemlerde okur yazar oranının yüzde 7 civarında olduğunu bildirdi.

O dönemlerde Türk milletinin medeniyetten yoksun ve yoksul bir millet olduğunu anlatan Özakman, ''Hiç bir köyünde okulu olmayan, insanları fakir ve eğitimsiz bir millettik. Zor şartlarda yaşayan, kalkınmadan uzak ve acılı bir toplumduk. Bu milleti hem çağdaşlaştırmak hem de kalkındırmak gerekiyordu. Bu açıdan Cumhuriyet bir kalkınma destanıdır'' diye konuştu.

Cumhuriyeti tam anlamıyla anlatamadıklarını öne süren Özakman,, ''Bizler Cumhuriyeti gençlerimize tam olarak anlatamadık. Laikliği de anlatamadık. Onlara böylesine yüce bir mirası tam anlamıyla kavratamadık'' dedi.

Osmanlı tarihinin de genç kuşaklara yanlış anlatıldığını bildiren Özakman, şöyle devam etti:

''Gazeteleri ve televizyon kanallarını takip ediyorum. Osmanlı ile ilgili söylenen şeylerin çoğu yalan. Çoğu düzmece. Osmanlı tarihini yanlış anlatıyoruz. Gençlerimize yanlış bilgiler veriyoruz.''

Özakman, Kurtuluş Savaşı'nın Türk tarihi açısından çok önemli olduğuna dikkati çekerek, ''Kurtuluş Savaşı bir milattır. Bir ülkenin kaderidir. Biz Kurtuluş Savaşı ile emperyalizmi yıktık. Bir ülkenin kaderini değiştirdik. Bir ülkenin çocuklarının tarihini değiştirdik'' diye konuştu.

Atatürk'ü doğru kavramak gerektiğini söyleyen Özakman, ''Atatürk zamanında kalkınmada Japonya bizden sonraydı. Eğer ki o dönemdeki gelişmeyi ve kalkınmayı sürdürseydik şimdi çok başka yerdeydik'' diyerek Cumhuriyet dönemindeki kalkınmanın öneminden bahsetti.

Özakman, Atatürk'ün Latife Hanımla evlenmesine de değinerek bunu bir hata olarak yorumladı. Özakman, ''Elbette Atatürk de bir insan, hataları olan biri. Ama onun bu ülkeye yaşattığı şeyler öylesine fazla ki biz onu yaşattıkları ile anıyoruz'' dedi.

80 yıl önce kadının toplumdaki yerinin oldukça geride olduğunu vurgulayan Özakman, ''O dönemlerde kadın-erkek eşitliğinden söz etmek bile olanaksızdı. Cumhuriyet dönemi kadınlarımız için de pek çok yeniliği getirdi. Toplumdaki en büyük değer annedir'' dedi.

Laikliğin din ile devlet işlerinin birbirinden ayrılması anlamına gelmediğini öne süren Özakman, ''Laiklik, din ile dünya işlerinin birbirinden ayrılmasıdır. Bunu doğru kavramak lazım. Bizim millet olarak Atatürk'ten başka çaremiz, Atatürk'ten başka kurtuluşumuz yok'' ifadesini kullandı.

Söyleşiyi Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürvekili İlyas Kırali, Gebze Belediyesi CHP'li Meclis üyesi İsmail Bülbül, ADD Gebze Şube Başkanı Nilgün Aydın'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli izledi.

Söyleşinin sonunda kolej tarafından hazırlanan teşekkür plaketini Özakman'a Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker verdi.

A.A.