Türk tarım sektörünün gelişmesi için 56 yıldır çalışan Gübretaş yeni yılda "Biz Bu Toprakları Seviyoruz" sloganı ile kültürel bir projeyi hayata geçiriyor.

Proje kapsamında ilk olarak Aşık Veysel Şatıroğlu'nun daha önce hiç yayınlanmamış türkülerinin de yer aldığı "Aşık Veysel'in Dilinden Toprağa Çalan Türküler" adıyla bir albüm hazırlandı. 15 parçadan oluşan albümde, 'Uzun İnce Bir Yoldayım', 'Kara Toprak', 'Dostlar Beni Hatırlasın' gibi dillerden düşmeyen türküler de yer alıyor.

Bu alanda geniş bir arşive sahip olan Kalan Müzik'in yapımcılığında hazırlanan albümde, Aşık Veysel'in biyografisini ve türkülerin sözlerini içeren bir de kitapçık bulunuyor. Özel bir kutu içerisinde sunulan albüm halk müziğimiz açısından da önemli bir belge niteliği taşıyor.

Gübretaş Genel Müdürü Mehmet Koca, projeyle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Türk tarımının öncüsü olmak, bizi sosyal sorumluluk projeleri arayışına sevk etti. Çünkü bu toprakların değerlerine sahip çıkmanın, toprağa sahip çıkmayı tamamladığına inanıyoruz. Bu toprağa ve onun değerlerine gönül vermiş, bu konuda eser vermiş sanatçılarımıza sahip çıkma fikri bu düşünceyle oluştu."

Bu kapsamda tematik bir seçkiyle çeşitli alanlarda eser vermiş sanatçıları ele alacaklarını belirten Koca, öncelikle toprağı en iyi anlayan, kendisi de bir çiftçi olan Aşık Veysel'i tercih ettiklerini söyledi...

Koca, "Aşık Veysel'in, bu topraklar için unutulmaz bir güzellemesi olan 'Kara Toprak' adlı eserini herkes bilir. Onun toprağa 'sadık yarim' demesi, adeta bizim duyumsayıp da söyleyemediğimiz bir sözdür. Gübretaş olarak, ticari başarımızı kültürel alanda da sürdürebilecek estetik birikime sahibiz. Geldiğimiz noktada, biz bu toprakların tarımsal verimliliği için bir katma değer ürettik. Fakat biliyoruz ki bu topraklara anlam değerini katan, bu ülkenin yetiştirdiği ve bu topraklardan beslenen sanatçılarımızdır. Sonuçta bizim yaptığımız, bu ülkenin sanatçılarına vefa borcumuzu ödemekti" diye konuştu.

GÜBRETAŞ HAKKINDA
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki olan Gübre Fabrikaları Türk Anonim Şirketi 1953 yılında tarım sektörüne kimyevi gübre girdisi tedarik etmek amacıyla kuruldu. O tarihten bugüne sektöründe hep öncü rolünü üstlendi; Türkiye'nin ilk kimyevi gübre fabrikasını kurdu, ilk fosforlu ve kompoze gübresini üretti. Yarım asrı aşan yolculuğunda "sürekli değişim" ilkesiyle hareket ederek Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olmayı başardı.

Son 5 yıldır büyük bir başarı ivmesi yakalayan GÜBRETAŞ'ın yılın ilk 9 ayında elde ettiği satış gelirleri 1 milyar 88 milyon YTL'ye ulaştı. Ürünlerini Türkiye'nin 2800 noktasından çiftçilere ulaştıran Gübretaş'ın 2007 verilerine göre pazar payı yüzde 27.


Cihan