İngiliz Sağlık Koruma Dairesi tarafından gönderilen uyarı mektubunda aşının içindeki bazı kimyasalların “guillain-barre sendromu” ismi verilen bir beyin hastalığını tetikleyebileceği uyarısı yapıldı. Daha önce 1976"da ABD"de yine bir yarım milyon kişinin ölümüne yol açan bir domuz gribi paniği yaşanmış, dönemin başkanı Gerald Ford herkesin aşılanması çağrısı yapınca o dönem üretilen domuz gribi aşısı 25 kişinin bu hastalıktan ölümüne sebep olmuştu. 500 vakanın ortaya çıkmasının ardından 20 milyon ABD"liyi kapsaması planlanan aşılama derhal durduruldu. Şimdi aynı durumun bu yeni domuz gribi paniğinde de yaşanmasından endişe ediliyor. İngiltere"de yayınlanan Daily Mail gazetesinin manşetten duyurduğu haberi yorumlayan bir nörolog, “Ben bu aşıyı olmam çünkü risk çok yüksek” diye konuştu. Dünya Sağlık Örgütü"nün rakamlarına göre domuz gribine yol açan H1N1 virüsü Türkiye de dahil olmak üzere 74 ülkede 237 bin 540 kişiye bulaştı ve 2 bin 241 kişinin ölümüne yol açtı.

2 milyara bulaşabilir

ABD"de yayınlanan saygın haber dergisi Time, son sayısının kapağını domuz gribine yol açan H1N1 virüsüne ayırdı. Habere göre solunum yoluyla bulayan domuz gribi salgını kontrolden çıkmak üzere olabilir. Özellikle de okulların açlımasıyla daha da tehlikeli bir hal alabilecek bu durumda 2 milyardan fazla insanın domuz gribine yakalanacağı hesaplanıyor.

"Öpüşmeyin" diyen bakan hep öpüyor

İspanya"da domuz gribine karşı duyarlılık kampanyasına öncülük eden Sağlık Bakanı Trinidad Jimenez, konuyla ilgili bir basın toplantısı öncesinde asistanlarını yanaklarından ikişer kez öperken görüntülendi ve ağır eleştiriler aldı. Ülkede domuz gribinden yaşamını yitirenlerin sayısı 11"e yükseldi.

"Sonbaharda ikinci dalga gelebilir"

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, domuz gribine karşı üretim aşamasındaki aşının ne kadar etkin olacağının kestirilemeyeceğini ifade ederek, “Şayet virüs bir mutasyon geçirmezse aşının etkin olacağını tahmin ediyoruz” dedi. “Sonbaharda domuz gribi salgınında ikinci dalganın beklendiği yönündeki uyarıları” da değerlendiren Ertek, şöyle konuştu: “Bu salgında da ikinci bir atak olabilir ama nasıl olacağını kestirmek mümkün değil.” Ertek, Suudi Arabistan hükümetinin bu yıl ülkelere “mümkünse hacı adaylarının H1N1 ve mutlaka sezonal grip aşısıyla aşılanması, vize işlemleri sırasında bunun belgelendirilmesi koşulunu getirdiğini” ifade etti.


Vatan