Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB) Ankara'da bir miting düzenledi. Çeşitli sivil toplum örgütlerinin de katıldığı mitingde mühendis ve mimarlar "Güvenli iş, güvenceli gelecek, insanca yaşam" istediler.

Sabah saatlerinde Başkent'e gelen TMMOB üyeleri ve çeşitli sivil toplum örgütleri, Ankara Garı'ndan Sıhhıye Meydanı'na yürüdüler. Yaklaşık 7-8 bin kişilik grup polis kontrolünden geçirildikten sonra meydana alındı.

Miting alında konuşan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, "Basılmamış kitaplar için baskınlar düzenleniyor. İnterneti zapturapt altına almanın yolları aranıyor. Herkes dinleniyor, izleniyor. Bu düzen demokrasiye değil, giderek daha baskıcı, otoriter bir yöne doğru gidiyor. Bu büyük bir gözaltı düzenidir" diyerek şöyle devam etti:

"8 yıllık AKP iktidarında gelir dağılımındaki adaletsizlik daha da büyüdü. En üst hane geliri ile en alt hane geliri arasındaki fark 8, 5 kat arttı. Halkımız sadakaya mahkum edildi. AKP büyüme masallarıyla bizleri uyutmaya çalışıyor. Bu sözde büyümeden çalışanların aldığı pay, AKP'nin iktidara geldiği yıla göre reel ücretlerdeki yüzde 12, 5 azalmadır, işsizlik oranlarındaki artıştır, sigortasız, güvencesiz çalışmadır. Şu an ülkemizde meslektaşlarımız da dahil olmak üzere çalışabilir her beş kişiden biri işsizdir.

12 Eylül referandumunda bunun yeni bir 12 Eylül olduğunu ifade ederek '2 kere hayır' demiştik. AKP, referandumu kazanarak kendi 12 Eylül'ünü yürürlüğe koydu. Şimdi güçlendirilmiş, pekiştirilmiş 12 Eylül rejimi altında yaşıyoruz.

Basılmamış kitaplar için baskınlar düzenleniyor. İnterneti zapturapt altına almanın yolları aranıyor. Herkes dinleniyor, izleniyor. Bu düzen demokrasiye değil, giderek daha baskıcı, otoriter bir yöne doğru gidiyor. Bu büyük bir gözaltı düzenidir.

YGS ile ilgili iddialar için hükümeti eleştiren Soğancı, Kürt sorununun çözülemediğini, siyasi ve askeri operasyonların hız kesmeden sürdüğünü vurgulayarak, "Bir kez daha yineliyorum; TMMOB'un oyu 12 Haziran'da eşitlikten, bağımsızlıktan, emekten, barıştan, hakça paylaşımdan ve insanca yaşamdan yana olacaktır" dedi.

Olaysız sona eren miting süresince polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Yüksek noktalarda özel timciler ve bir polis helikopteri havadan alanı kontrol etti.