Sakarya Büyükşehir Belediyesi, 17 Ağustos 1999 depreminde orta derecede hasar gören ve onarılmayan bin 300 konutu 12 yıl sonra yıkma kararı aldı.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2010 yılı sonu itibariyle onarım sürelerini uzatmadığı orta hasarlı binalar konusunda Sakarya Büyükşehir Belediyesi yıkım kararı aldı. Onarım süresinin uzatılmamasını gerekçe gösteren belediye, başka hiçbir kanunu düzenlemeye gerek olmadan bu binaları yıkabileceği kararına vardı. Belediye önümüzdeki günlerde orta hasarlı konutların sahiplerine bir yazı göndererek belirlenen süre içinde binalarını boşaltmalarını isteyecek ve ardından yıkımına başlayacak. Binasını boşaltmak ise önce su ve elektrikleri kesilecek ardından polis zoruyla tahliyeleri sağlanacak.
 
2 YILDA TAMAMLANACAK
 
Şehrin çeşitli semtlerinde bin 300 dairenin bulunduğu yaklaşık 500 orta hasarlı binanın yıkımı 2 yıl içinde tamamlanacak. Belediyeye göre zaten onarım süresi dolan ve bir daha uzatılmayan bu binaların kanunen yıkılması gerekiyor. Muhtemel bir depremde can ve mal kaybı konusunda birinci derece sorumlu kurumun belediyeler olduğunun altı çiziliyor.
 
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, yaptığı açıklamada, orta hasarlı binaları yıkacaklarını söyledi. Toçoğlu Başbakan RecepTayyip Erdoğanile görüştüklerini belirterek "Orta hasarlıkonutsorununu kökten çözeceğiz ve bu binaları kıyacağız." dedi. Orta hasarlıların yıkılabilmesi için yasal düzenlemeye gerek olmadığını söyleyen Başkan Zeki Toçoğlu, "Orta hasarlı binalarla ilgili olarak Başbakanımız ile yaptığımız ilk görüşmenin ardındanTOKİbaşkanımızla da bir araya gelerek konu hakkında bilgi verdik. Şuanda projenin detayları ile ilgili kamuoyuna herhangi bir açıklama yapamıyoruz. Ama şunu açık bir şekilde söylemek istiyorum ki, inşallah 12 yıldan bu yana devam eden orta hasarlı problemini kökten çözüme kavuşturacağız. Bu konuda milletvekillerimiz ve valimizle mutabakat sağlamış durumdayız. Sakarya'da orta hasarlı binaları yıkmamız için herhangi bir yasal düzenlemeye şuan için ihtiyaç duyulmuyor." diye konuştu.
 
KESİN KARARLIYIZ
 
Sözkonusu binaların kesinlikle yıkılacağını kaydeden Toçoğlu; "Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda kesin kararlıyız. Şehrimizde halkımızın can güvenliğini tehdit eden bu yapıların varlığını sürdürmesine asla göz yummayacağız. Biz bu binaları yıkacağız. Pek güvenli olmayan, içerisinde barınanların hayatını tehdit eden bu binalarda hiç kimsenin yaşamasına, hayatını idame ettirmesine izin veremeyiz. Buna ne ahlaken, ne vicdanen ne de hukuken sessiz kalabiliriz. Bugün tam zamanıdır." dedi.
 
CİHAN