Kanada'nın Kingston kentindeki Queen-s Üniversitesi kampüsü içerisinde yeralan ve 85 yıldır kullanılmayan bir merkezi ısıtma sistemi bacası bilimsel çalışmalara veri kaynağı olacak.

Queen-s Üniversitesi kampüsündeki Fleming Hall-da 1904 yılında inşaa edilen ancak 1927 yılındaki yangından sonra kullanılmayan merkezi ısıtma sisteminin taşlarla örülü sekizgen bacasına, yıllardır yuva yapan kuşların kalıntıları, bölgedeki kuş neslinin son 100 yıldaki değişimi için başlatılan bilimsel çalışmaya da kanıt olacak.
Kingston Doğabilimcileri Kulübü Başkan Yardımcısı Chris Grooms, Ontario eyaletindeki kuş nesli ile ilgili bugüne dek cevabını bulamadıkları birçok soruya, bacadaki hayvan kalıntılarının incelenmesi sonucu cevap bulmayı umduklarını söyledi.

Kuzey Amerika'da daha önce yaşayan kahverengi pelikanlar ile alaca şahinlerin bugün görülmeyişinin buna en önemli örnek olduğunu belirten Chris Grooms, 1970-lere kadar yoğun olarak kullanılan DDT böcek ilacının kuş nesli üzerindeki olumsuz etkisinin de bu çalışmada ortaya çıkacağını kaydetti.

Chris Grooms, bacalardan eyalette binlerce bulunduğunu ve zaman içerisinde çalışmalarına yardımcı olacağını umdukları başka bacalardan da örnekler toplayacaklarını ifade etti.