Her fırsatta biber gazı kullanmaya başlayan İstanbul polisi tepki toplayınca, Emniyet Müdürü Cerrah, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü haricindeki polislerin biber gazı taşımasını ve kullanmasını yasakladı

Son zamanlarda en ufak bir olayda bile biber gazı kullanan İstanbul polisi eleştiri oklarının hedefi olmaya başlamıştı. NATO zirvesi protestocuları ve 1 Mayıs göstericileri başta olmak üzere meydanlara çıkan neredeyse hemen her topluluk biber gazından nasibini alıyordu.

Çocuklara da gaz

1 Mayıs"ın yankısı devam ederken; Şişli"de iki hafta önce kutlama yapan çocuklara biber gazı sıkılması tepkileri daha da artırdı. Turkcell Süper Lig"in 33. haftasında oynanan Galatasaray- Sivas-spor maçı sonrasında Şişli"de sevinç gösterisi yapan bir grup çocuğa olay yerinden geçen Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü"nde görevli bir polis biber gazı ile müdahale edince İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah konuyu ele aldı.

Standartlara uymuyor

Cerrah biber gazı konusunda araştırma yapılmasını istedi. Kurulan ekip tüm polislerin biber gazı taşımasını standartlara uygun bulmadı. Bunun üzerine 31 İlçe Emniyet Müdürlüğü"ne birer genelge gönderen Cerrah, polislerin biber gazı taşımalarını yasakladı. Resmi polislerin üzerinde sadece düdük, kelepçe, silah ve mermi kütüklüğü bulunması gerektiği söylendi.

Uymayana para cezası

Biber gazını yalnızca Çevik Kuvvet"te görevli polislerin taşımalarına izin verildi. Onlara da biber gazının ancak toplumsal olaylarda kullanmaları gerektiği altı çizilerek anlatıldı. Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah"ın tebliği, İstanbul"daki tüm şube ve ilçe emniyet müdürlüklerine bildirildi. Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü"ne bağlı polislerin haricinde biber gazı taşıyan ya da kullanan polislere para cezası verilip duruma göre haklarında idari para cezası verileceği de belirtildi.

Müfettişler raporu hazırladı

1 Mayıs"ta polisin kullandığı güçle ilgili görevlendirilen Mülkiye Müfettişleri de, İstanbul Emniyet Müdürlüğü"ndeki çalışmalarını tamamladı. 8 klasörden oluşan belge ve fotoğrafları inceleyen müfettişler, raporlarını hazırladı. Raporlarda olaylara İstanbul dışından gelen takviye ekiplerin tecrübesiz oldukları, bu nedenle olaylara yerinde ve zamanına müdahalelerde sorunlar çıktığı tespiti yapıldı.