Derneğin 40. yılı adına ilk Başkan Feyyaz Berker (86) ile en genç üye Hacı Sabancı da (24) TÜSİAD"ı anlatacak

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği"nin (TÜSİAD) yarın yapılacak genel kurulunda adeta derneğin geçmişi ve geleceği buluşacak. Bu yıl 40"ıncı yılını kutlayan derneğin genel kurulu açılış konuşmalarını Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç ile TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner yapacak. Sonrasında Başbakan Tayyip Erdoğan toplantının onur konuğu olarak bir konuşma gerçekleştirecek.

Ardından da derneğin kurucusu ve ilk başkanı Feyyaz Berker ile derneğin en geç ve yeni üyesi Hacı Sabancı birer konuşma yapacak. 1925 doğumlu olan Feyyaz Berker aynı zamanda TÜSİAD"ın kurucuları arasında yer aldı. 12 Mart 1971 ile 12 Eylül 1980'deki iki darbe arasında 10 yıl görev yaptı. TÜSİAD"ın kamuoyuna anlatılmasında çok önemli rolü olan Berker 86 yaşında.

Genç Sabancı yeni üye

1987 doğumlu olan Hacı Sabancı derneğin eski başkanlarından Ömer Sabancı"nın en büyük oğlu. Londra"da eğitim gören Sabancı 24 yaşında. TÜSİAD"ın eski başkanlarından Ömer Sabancı"nın oğlu olan Hacı Sabancı, Ocak 2010"da TÜSİAD"a üye oldu. İş hayatında Densa Denizcilik şirketiyle anılıyor. Genç Sabancı iki yıldan bu yana babasıyla birlikte çalışıyor ve denizcilikte büyük bir filoya sahip olmayı hedefliyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı ise Ömer Sabancı. Hacı Sabancı, ileride aktif rol oynamak adına TÜSİAD"ta görev beklediğini belirten bir isim.

Bu yıl 40. yılını çeşitli etkinliklerle kutlayacak olan TÜSİAD, 2 Nisan 1971"de kuruldu. TÜSİAD"ın ilk basın duyurusu "Amaç ve Görüşlerimiz" başlığını taşıyan ilandı. "Özgürlük Kutsaldır" imzasıyla verilen bu ilanda tam 86 işadamının imzası bulunuyordu.

Recep Tayyip Erdoğan

BAŞBAKAN ERDOĞAN TÜSİAD"A GELİYOR

Referandum öncesi "bitaraf" tartışmasında köprüleri atmıştı...

Başbakan Tayyip Erdoğan geçen yıl 12 Eylül"de yapılan referandum öncesinde TÜSİAD"la adeta köprüleri atmıştı.

Başbakan Erdoğan ağustos başında yaptığı bir konuşmada, TÜSİAD gibi iş dünyasını temsil eden kuruluşlara, “Ülkenin menfaati için şu anda gelinen noktada bitaraf olanlar yarın bertaraf olurlar. Sessiz kalanlar yarın bizim huzurumuza gelince biz de onlara karşı sessiz kalırız” demişti.

Başbakan Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliğine "evet" diyen sivil toplmu örgütlerinden referandum sürecinde de irade beyan etmelerini istemişti.

Buna karşılık TÜSİAD yönetimi referandum ya da seçim öncesi oy tercihi belitrmeyeceğini vurgulayarak, “TÜSİAD bitaraf değildir” ifadelerine yer veren bir açıklama yapmıştı.

1971"de kuruldu

Derneğin ilk yönetim kurulu başkanı Feyyaz Berker, ilk yüksek istişare konseyi (YİK) Başkanı Vehbi Koç olurken 2 Nisan 1971 tarihli kuruluş protokolünde imzaları bulunan işadamlarının adları şöyleydi:

Koç Holding adına Vehbi Koç, Eczacıbaşı Holding adına Dr. Nejat Eczacıbaşı, Hacı Ömer Holding adına Sakıp Sabancı, Yaşar Holding adına Selçuk Yaşar, Metaş adına Raşit Özsaruhan, Güney Sanayi adına Ahmet Sapmaz, Tekfen adına Feyyaz Berker, Otomobilcilik T.A.Ş. adına Melih Özakat, Çanakkale Seramik adına İbrahim Bodur, Elektrometal adına Hikmet Erenyol, Altınyıldız Mensucat adına Osman Boyner, Elyaflı Çimento adına Muzaffer Gazioğlu.

İlk kongrelerini Hilton Oteli"nde yaptılar. Amaçlarını “Karma ekonomi prensiplerine ve Atatürk ilkelerine uygun olarak, sanayi ve hizmet alanlarında çalışan meslek, bilim ve işadamlarının, tecrübe ve faaliyetlerini ahenkleştirerek değerlendirmek, Türkiye"nin demokratik ve planlı yollarla kalkınmasına yardımcı olmak...” olarak açıklamışlardı.

Kurulduğu günden bugüne Türkiye gibi TÜSİAD da değişti. Derneğin tarihi, yakın dönem Türkiye ekonomisinin dönüşümü ile paralellik gösterdi.

Yükselen yıldızlar "Koç" ile "Sabancı"

Koç Holding ve Sabancı Holding, The Boston Consulting Group"un yayımladığı hızlı gelişmekte olan ekonomilerinden çıkan “Yükselen Yıldızlar” listesinde 23 şirket arasına girdi. Çin, Hindistan, Brezilya, Meksika, Rusya ve Türkiye"deki çıkışa dikkat çekilen rapor, küresel çapta rekabet eden çeşitli şirketlerin performansını yansıtıyor.

Ümit Boyner 14. başkan

- FEYYAZ BERKER (1971-1979)

- ALİ KOÇMAN (1980-1984)

- ŞAHAP KOCATOPÇU (1985)

- SAKIP SABANCI (1986)

- ÖMER DİNÇKÖK (1987-1988 )

- CEM BOYNER (1989-1990)

- BÜLENT ECZACIBAŞI (1991-1992)

- HALİS KOMİLİ (1993-1996)

- MUHARREM KAYHAN (1997-1998)

- ERKUT YÜCAOĞLU (1999 - 2000)

- TUNCAY ÖZİLHAN (2001- 2003)

- ÖMER SABANCI (2004-2007)

- ARZUHAN DOĞAN YALÇINDAĞ (2007-2010)

- ÜMİT BOYNER (2010 - )

milliyet