Özel hayatındaki skandallarla dünya siyasetinin gündeminden düşmeyen İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, dün siyasî kariyerinin en kritik günlerinden birini yaşadı.

Berlusconi liderliğindeki koalisyon hükümetinin düşürülmesi için verilen gensoru sadece 3 oy farkla reddedildi.

Özel hayatındaki skandallar ve yaptığı gaflarla dünya siyasetinin en renkli simalarından biri olan İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi dün siyasi kariyerinin en kritik günlerinden birini yaşadı. Berlusconi liderliğindeki merkez sağ koalisyon hükümetinin düşürülmesi istemiyle muhalefet tarafından verilen gensoru sadece 3 oy farkıyla reddedildi. Berlusconi, çoğunluğu kaybettiği parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'ndeki güvenoylamasını 311'e karşı 314 oyla kıl payı kazandı.

Temsilciler Meclisi'nde soğuk terler döken Berlusconi, hâlâ çoğunlukta olduğu parlamentonun üst kanadı Senato'da yapılan oylamada ise fazla zorlanmayarak 135 "Hayır" oyuna karşı 162 "Evet" ile güvenoyu aldı. Hükümetin, meclisin iki kanadından birinde oylamayı kaybetmesi durumunda Berlusconi'nin istifa edip bahar aylarında erken seçime gidilmesi gerekecekti. Siyasi analistler Berlusconi'nin güvenoyu sınavını atlatmasına rağmen ülkedeki siyasal belirsizliğin uzun süre devam edeceğini düşünüyor. Berlusconi'nin, Temsilciler Meclisi'ni kıl payı bir çoğunlukla idare etmesinin güç olacağı belirtiliyor. İtalya'yı güvenoylamasına götüren siyasi kriz, Berlusconi'nin, 2008 seçimlerindeki müttefiki Temsilciler Meclisi Başkanı Gianfranco Fini'nin 30 vekille birlikte partiden ayrılmasıyla patlak vermişti.

Temsilciler Meclisi'ndeki gergin oturumun ardından yapılan oylamanın sonucu, koalisyon milletvekilleri tarafından sevinç çığlıklarıyla karşılandı. Koalisyon ortakları konumundaki Özgürlükçü Halk Partisi ve Kuzey Birliği Partisi'ne mensup milletvekilleri, sonucun açıklanmasının ardından, yaşanan krizin mimarlarından biri olan İstikbal ve İtalya'ya Özgürlük grubunun önderi Fini'ye "istifa, istifa" diye bağırdı. Muhalefet sözcüleri ise Berlusconi'nin Temsilciler Meclisi'nde güvenoyu almasını parayla satın alınmış birkaç milletvekilinin desteğine borçlu olduğunu ileri sürdü. Eski Başbakan Massimo D'Alema, "Berlusconi, demokratik sistemi de satın alınabilir bir şeye dönüştürdü. " diye konuştu.

Anamuhalefet konumundaki Demokrat Parti Genel Sekreteri Pierlugi Bersani de Berlusconi'nin hükümet etmesinin artık iyice zorlaştığını savunarak, "Bu koalisyon (2008'de) iktidara geldiğinde Temsilciler Meclisi'nde muhalefet karşısında 60-70 oy üstünlüğü söz konusuydu. Şu anda oy farkları sadece üçe düşmüş bulunmaktadır." dedi. İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini ise önümüzdeki günlerde Temsilciler Meclisi'nde 35 sandalyeye sahip Merkez Hıristiyan Demokratlar Birliği'ni de koalisyona dahil etmek için çaba harcayabileceklerini belirtti.