AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik'in, Wikileaks belgeleri yorumu: Belgelerin niceliğine baktığınız zaman Türkiye'nin en fazla gündem oluşturan ülke olduğunu görüyorsunuz. Etkin dış politikamızın izlerini burada görüyoruz.

AKP Genel Merkezi"nde basın toplantısı düzenleyen Hüseyin Çelik, Wikileaks adlı internet sitesi tarafından ABD"nin gizli belgelerinin kamuoyuna yansımasına ilişkin değerlendirmesinde, bu belgelerin içeriğini bazı diplomatların kişisel görüşleri olarak değerlendirdi. Bu görüşlerin diplomatlar tarafından amirlerine veya ülkelerine iletilebileceğine değinen Çelik, "Netice itibariyle siyasi irade sahipleri politikaları oluştururlar" dedi. Ortaya çıkan bu belgelerin ABD-Türkiye ilişkileri açısından bir sorun teşkil etmeyeceğinin de altını çizen Çelik, "Bu anlamda ABD ile Türkiye Cumhuriyeti devleti ilişkileri açısından bir sıkıntı olmayacağını düşünüyoruz. İlişkilerimiz eskiden olduğu gibi devam edecek. Belgelerde adı geçen diğer ülkelerle de ilişkilerimiz yine aynı esas üzerine devam edecektir" diye konuştu.

Çelik konuşmasının devamında bu belgelerin, "bohçacı dedikoduları, sokak dedikoduları" olduğu yorumunu yaparken açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:"Sokak dedikoduları toparlayarak politika yapılmayacağını herkesin bilmesi gerekiyor. Bizim dış politikamız gerçekçi esaslar üzerine oturmuştur. Karşılıklı güven esasına dayanmaktadır. Yurtta sulh cihanda sulh ilkesi esas alınmaktadır. Romantik heveslerle de dış politika yapılmaz. Özellikle AK Parti"nin iktidara gelmesi ile de birlikte daha aktif ve etkin bir dış politika bunu hepiniz yakından gözlüyorsunuz. Dünya da bunun farkında. Ben bu belgelerin içeriğine girmeyeceğim ama niceliğine baktığınız zaman Türkiye"nin en fazla gündem oluşturan ülke olduğunu görüyorsunuz. ABD, Washington ve Türkiye iki ayrı eksen oluşturmaktadır. İki ayrı ülke olarak en çok dünyada gündem oluşturan ülkeler olarak görülüyorlar. Bu da bu belgelere yansıyor. Bu etkin dış politikamızın izlerini burada görüyoruz."

-DIŞİŞLERİ"NDE KOMİSYON KURULDU-
Türkiye"nin adının bu belgelerde sıkça yer almasını "Türkiye birilerinin nasırına basmış durumdadır" sözleriyle yorumlayan Çelik, "Bu belgelerin doğruluğu yanlışlığı Türkiye"nin meselesi değil. Bu belgeler var kimse inkar etmiyor. Belgelerin varlığının doğru olması ile içeriğinin doğru olması çok farklı konular. Ama burada bu doğrumudur değimlidir tespit etmek ABD"nin bizatihi kendi işidir" dedi. Çelik ayrıca Dışişleri Bakanlığı"nda üst düzey bürokratlar ve diplomatlardan oluşturulan bir çalışma grubunun süreci titizlikle takip ettiğini, belgelerle ilgili gerekli incelemeleri yaptığını da sözlerine ekledi.