Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay'a, mahkemeye verdiği dilekçede teröristbaşı Öcalan için "Kürt halk önderi" ifadesini kullanmaktan 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

Atalay hakkında kamuoyunda kck ana davasında verdiği bir dilekçede 'Kürt halk önderi' ifadesini kullandığı için örgüt propagandası yapmaktan dava açıldığını dile getiren Atalay'ın avukatı Mustafa Yıldız, "Daha savcılık aşamasında savunması alınması gerekirken savunması alınmadı. Dava açıldıktan sonra da duruşma günü avukatlarına bildirilmedi. Başka bir dava için adliyeye gelen Başkan Atalay avukatına bilgi verilmeden ve avukatsız olarak duruşmaya çıkarılmış. Avukat isteyip istemediği sorulmadan yargılama yapılmış. Savunmasını Kürtçe vermek isteyen müvekkilimizin Kürtçe savunma talebi reddedilerek, ceza verilmiş. En temel insan hakkı olan savunma hakkını anadilinde yapmak isteyen Sayın Atalay'ın bu talebinin reddedilmesi ve bunun üzerine savunmasının alınmadan ceza verilmesi hukuken kabul edilemez bir durumdur" dedi.

Müvekkiline hiçbir aşamada savunması alınmadan ceza verildiğini söyleyen Yıldız, "Avukat ve savunma hakkı kendisine hatırlatılmadığı gibi kendisiyle birlikte aynı dosyada yargılanan başka kişilerin de savunması alınmamıştır. Hukuken bu kişilerin de savunması alındıktan sonra karar verilmesi gerekirdi. Ama bu kişilerin savunması alınmadan müvekkilimizin dosyasını bu dosyadan ayırarak ceza verilmiş. Tüm bu yapılanlar adil yargılamaya açıkça aykırı. Gerek öncesinde ve gerekse de sonraki bütün aşamalarda hiçbir usul ve hukuk kuralına uyulmadığı tespitlidir" diye konuştu.

Düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında kalan bu ifadelerin cezalandırılmasının gerek anayasa ve gerekse de AİHM'ye aykırı olduğunu dile getiren Yıldız, kararı temyiz edeceklerini ve kararın bozulmaması halinde davayı AİHM'e taşıyacaklarını söyledi.