Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bedelli askerlikten elde edilen gelirin 2.5 katrilyona yaklaştığını belirterek, "Bunu en doğru şekilde kullanmak için projelendirmemizi yapıyoruz." dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Bakanlığının son bir yılda gerçekleştirdiği proje ve faaliyetlerini düzenlenen toplantı ile basın mensuplarıyla paylaştı. Şahin konuşmasında geçtiğimiz haftalarda Meclis'te kabul edilen şehit yakınları, gaziler ve terör mağdurlarına ilişkin düzenlemeyi hatırlattı. Yasa ile pek çok konuda kolaylık sağlandığını kaydetti.

Bedelli askerlikten sağlanan paranın 2.5 katrilyona yaklaştığını belirten Şahin, "Bunu en doğru şekilde kullanmak için projelendirmemizi yapıyoruz." dedi. Parayı yurt içi ve yurt dışındaki şehitlikler ve gazilerin rehabilitasyonunu güçlendirmek için kullanacaklarını kaydetti.

KALDIRIMLAR VE TOPLU TAŞIMALAR ENGELLİYE UYGUN HALE GELECEK
Engellilere yönelik çalışmalar hakkında bilgi veren Şahin eskiden evlerden dışarı çıkamayan engellilerin artık sokaklarda olduğunu vurguladı. Şahin, "Sokağın kaldırımı, toplu taşıması da engelliye uygun hale gelmeli. Bir yıl içinde bu eksiklerimizi gidermek, geriye kalan ikinci yılda da sivil toplumla beraber her ilde bu işin muhatapları ile belediyeleri takip etmek ve cezalandırmak... Son verdiğimiz önergede, cezayı kurulların vereceği şekilde güçlü bir denetim mekanizması kurduk. Şunu fark ettik, akademik olarak bu işi bilen yok. Belediyelerde bu konuda yetişmiş kişi yok. YÖK ile protokol yaptık. Mimarlık dersi okuyan bir öğrenci engellinin ulaşılabilirliğini temel eğitimde alacak." diye konuştu.

Sosyal politikalara ayrılan bütçe ile önemli teknolojik yatırımların da yapıldığını kaydeden Şahin, "Artık tek bir düğmeye basarak 4.4 milyon hanenin ekonomik ve sosyal analizini yapabiliyoruz." dedi.

Yapılan düzenlemeler ile 11 Temmuz 2012 itibariyle eşi vefat eden 186 bin kadının iki ayda bir 500 TL ödeme almaya hak kazandığını anımsattı.

"PARÇALANMIŞ AİLELERDE EN BÜYÜK MAĞDUR ÇOCUKLAR"
Evlilik öncesi eğitimlere de değinen Şahin, "Parçalanmış ailelerin en büyük mağduru çocuklarımız. Onun için evlilik öncesi eğitim ile ilgili pilot çalışmayı tamamladık." şeklinde konuştu. Evliliklerde özellikle ilk beş yılın tehlikeli olduğunu belirten Şahin, söz konusu eğitimlerle çiftlere karşılaşabilecekleri sorunları çözme kabiliyeti kazandırmaya çalıştıklarını aktardı. Eğitimlerin zorunlu olmadığını dile getiren Şahin, bununla birlikte belediyelerin özendirici bazı destekler verdiğini anımsattı.

Çocuk hizmetleri çerçevesinde koğuş sisteminden, çocuk ve sevgi evlerine geçildiğini aktaran Şahin, bu yıl içinde yüzde 67 oranında bu dönüşümü sağlayacaklarını söyledi.

İstismara uğrayan ve suç mağduru çocuklar için de çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Şahin, "Nasıl bir modele geçeceğimizin planlamasını yaptık. Bu çocukları gerçekten rehabilite etme gayreti içindeyiz." dedi.

Bakan Şahin, kadın istihdamını artırmak için kreş ve esnek çalışma modeli gibi konular üzerinde çalıştıklarını aktardı.