550 BİN KİŞİ AFTAN YARARLANACAK

Bedelli askerlik kanununun çıktığı tarihte yoklama kaçağı, saklı ve bakaya durumundakiler, bedelli askerlik kapsamı dışında tutulmuştu. Bu kapsamda 550 bin kişi vardı. Son yapılan düzenlemeyle yoklama kaçağı, saklı ve bakaya kişilere bedelli askerlik hakkı getirildi. Haktan yararlanacaklar 80 bin 65 lira ödeyecek. Ayrıca gecikilen her ay için ek ödeme olacak. Aylık ek ödeme tutarı da 3 bin 500 göstergeye bağlandı. Bu durumda, temmuzdan yıl sonuna kadar başvuran yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olarak geçen her ay için 1.167 lira 61 kuruş ek ödeme yapacak.

BAŞVURULAN NE ZAMAN YAPILACAK?

Askerliği gelip bedelli askerlik başvurusu yapacaklar için herhangi bir tarih kısıtlaması bulunmuyor. Bedelli askerlik yapacak kişi sayısı her yıl Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ihtiyacı dikkate alınarak ilan edilecek. Bedelli yapmak isteyen kişi sayısı, yıllık kontenjandan fazla olursa, yararlanacak kişiler kurayla belirlenecek.

TC KİMLİK NUMARASIYLA YATIRILIYOR

Bedelli askerlik tutarı, Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Halk Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası’na T.C. kimlik numarasıyla yatırılabiliyor. Başvuru yapılan yılı takip eden yılın ocak ve şubat aylarında ise sınıflandırma işlemleri yapılıyor. Başvuru sonuçları, celp ve sevk zamanları ile temel eğitim merkezlerini e-Devlet sistemi üzerinden ve askerlik şubesi başkanlıklarından öğrenilebiliyor.

DÖVİZLE ASKERLİK HAKKINI KAYBEDENE KOLAYLIK

Geçmiş yıllarda uygulanan dövizle askerlik için başvuruda bulundukları halde ödemeleri gereken dövizi ödemedikleri ya da eksik ödedikleri veya herhangi bir takvim yılında 184 gün ve daha fazla süreyle yurt içinde bulundukları için dövizle askerlik hakkını kaybedenlere de kolaylık sağlandı. Bu kişiler, yurtdışı temsilciliklere veya askerlik şubelerine 31 Aralık 2025’e kadar başvurabilir.