Ankara'da yeni 23 fabrikayı açan Başbakan Erdoğan, ''Krizi bir fırsat bilerek, bunu gayri insani yöntemlerle kişisel ranta dönüştürmeye çalışanlar"a şu sert uyarıyı yaptı.

Erdoğan, Ankara Sanayi Odası 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde 23 fabrikanın açılışı ile 46. Yılda 46 Ödül törenine katıldı.

Açılışını yapacakları fabrikaların ülkeye ve millete hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, bütün dünyanın küresel kriz ile sarsıldığı böyle bir dönemde Türkiye'de yatırımların hız kesmeden sürdüğünü görmenin, memnuniyetlerini daha da artırdığını söyledi. Erdoğan, ''Bu açılışlar, yatırımımızın, girişimcimizin öz güveninin ne kadar yüksek olduğunun, geleceğe karamsarlıkla değil, umut ile heyecan ile baktığının en büyük ispatıdır'' diye konuştu.

Ülkenin, ihtiyaç duyduğu şeyin de böyle bir motivasyon, böyle bir heyecan ve dinamizm olduğunu kaydeden Erdoğan, açılışı yapılacak işletmelerin her birinin Ankara'nın, ülkenin ekonomisine ciddi katkı sağlayacağını, istihdam noktasında başkent için ciddi imkan oluşturacağını bildirdi.

Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Bu yatırımları gerçekleştiren bütün işadamlarımızı yürekten kutluyorum. Ülkem, milletim adına şükranlarımı sunuyorum. ASO, yapılan bu açılışlarla birlikte başarıyı da taltif ediyor. Zira marifet, iltifata tabidir. İş adamlarımıza hakkettikleri ödüllerini veriyor.

Ankara, özellikle son dönemde memur, ticaret, tarım kenti kimliğinden sıyrılıp, bir sanayi kenti kimliğine de bürünmeye başladı. Yeni açılan organize sanayi bölgeleriyle, yeni açılan fabrikalarıyla, işletmeleriyle Ankara artık hizmet üretiyor, değer üretiyor, emek üretiyor, istihdam üretiyor.

Ankara'yı takım elbisenin, kravatın, devlet dairelerinin oluşturduğu gri rengin hakimiyetinden kurtardıkları, her boyutuyla gerçek bir büyükşehir, örnek bir başkente dönüştürdükleri için sanayicilerimize, işadamlarımıza ayrıca teşekkür ediyorum.''

Küresel ölçekte yaşanan krizin, gelişmiş ekonomilerin kendilerini üretim ve tüketim alışkanlıkları noktasında da esaslı bir muhasebeye çekmeleri gerektiğini açıkça ortaya koyduğunu dile getiren Erdoğan, ''Sınırsız bir kar hırsının, sınırsız bir harcama lüksünün ne pahasına olursa olsun kazanma arzusunun insani olmadığı gibi, sürdürülebilir de olmadığı bu krizle bir kez daha ortaya çıktı'' dedi.

-''KRİZİ BAHANE EDENLER...''-

Küresel krizin etkilerini, gelişmiş ülkeler kadar hissetmediklerini dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ama ortaya çıkan sonuçlar bakımından bizim de çok düşünmemiz gerektiği aşikardır. Bugün burada çalıştırdığı işçi sayısını bir yılda iki üç kat artıran firmalarımız var. Krize rağmen, işçi çıkarmak bir yana, daha fazla insanımıza iş sağlamayı başarmış firmalarımız var.

Öte yandan krizi bahane ederek, krizle hiçbir alakası olmadığı halde, işçileri sokağa terk eden firmalar olduğunu, krizi bahane ederek kredi musluklarını kısan, faizlerini indirmeyen bankalar olduğunu da ne yazık ki görüyoruz.

Yapılanlar yasal olabilir, yapılanlar kitaba uygun da olabilir, ancak ortada ahlaki bir sorunun, etik bir sorunun var olduğu da gizlenemez bir gerçektir. Krizi bir fırsat bilerek, bunu gayri insani yöntemlerle kişisel ranta dönüştürmeye çalışanlar, kriz sonrasında bu yöntemlerinin bedelini mutlaka ödeyecektir.

Kara günde dostluğunu ihsar etmeyenler, iyi günde de o eski dostlarını yanlarında bulamayacaklardır.

Hükümet olarak aldığımız tedbirlerle, sanayicimizi, üreticimizi, ihracatçımızı destekledik. Özellikle istihdam konusunda, kısa çalışma ödeneği, prim desteği gibi formüllerle firmalarımıza destek çıktık.

Çaresiz kalan arkadaşlarıma diyebileceğim hiç birşey yok. Ama imkan var olduğu halde, keyfi olarak işçi çıkaran arkadaşlarımın, bunun vicdani sorumluluğunu yüreklerinde hissedeceklerine inanıyorum. Bu kriz mutlaka geride kalacak. Tüm dünya, bu krizi kesinlikle kısa bir zaman içerisinde mutlaka aşacaktır. Türkiye de bu krizin etkilerini geride bırakacaktır.

Büyümenin yeniden hız kazandığı, ekonominin normalleştiği bir süreçte, birbirimizin yüzüne bakabilmemiz gerekiyor. Krizde asıl fırsatı, yatırımları sürdürmek, istihdamı muhafaza etmek oluşturacaktır. Yatırım ve üretim noktasında kriz sürecince sabır gösterenlerin, kriz sonrası dönemde bir adım önde olacaklarına doğrusu ben yürekten inanıyorum. ''

''BİZ HESABINI, KİTABINI TİTİZLİKLE YAPAN, EKONOMİ İLE İLGİLİ KONULARDA TOPLUMUN HER KESİMİ İLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE HAREKET EDEN BİR İKTİDARIZ''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Her bölgeyi, her sektörü, her şehri, her yatırımcıyı yüzde yüz tatmin etmek, memnun etmek elbette mümkün değil. Ancak son derece kapsamlı ve adil bir teşvik sistemini uygulamaya başladık'' dedi.

Yaptığı konuşmada, geçtiğimiz hafta açıklanan teşvik paketine değinen Başbakan Erdoğan, bu paketin ''Türkiye Cumhuriyeti'nin en kapsamlı teşvik paketi olduğunu'' ifade etti.

Bu paketin dışında, istihdam ve KOBİ kredi paketini de açıkladıklarını hatırlatan Erdoğan, kurumlar vergisini indirerek, SSK primi işveren hissesini karşılayarak, faiz desteği sağlayarak, yatırım yeri tahsis ederek, KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti getirerek, sektör ve bölge bazında yatırımları teşvik ettiklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Her bölgeyi, her sektörü, her şehri, her yatırımcıyı yüzde yüz tatmin etmek, memnun etmek elbette mümkün değil. Ancak son derece kapsamlı ve adil bir teşvik sistemini uygulamaya başladık. Evet, Ankara birinci bölgede. Ama bu, Ankara'nın teşviklerden uzak kalacağı anlamına gelmiyor. Birinci bölgede yer alan Ankara'da ağırlıklı olarak motorlu kara taşıtları ile yan sanayi, elektronik, ilaç, makine imalat, tıbbi, hassas ve optik alet yatırımları gibi ileri teknoloji gerektiren yatırımları destekleyeceğiz.

2010 yılı sonuna kadar Ankara'da yatırım yapan girişimcilerimize yatırım yeri tahsisi yapıyor, kurumlar vergisini 10 oranına indiriyor, SSK işveren hissesi desteğini 2 yıl süreyle Hazine olarak biz karşılıyoruz. Gerek büyük proje yatırımlarıyla gerek bölgesel sektör teşvikleriyle Ankara'da yeni yatırımlar da bu teşviklerden yararlanacaktır.

Ben inanıyorum ki bu yeni açıkladığımız paketler Gaziantep'e, Adıyaman'a, Yozgat'a, Samsun'a, Kocaeli'ne fayda sağlayacağı kadar Ankara'ya da fayda sağlayacaktır. Ankaralı sanayicilerimizin, girişimcilerimizin bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceklerine inanıyorum.

Süreç içinde eksiklikler, noksanlar tespit edilirse bunları telafi ederiz. Paketlerin hazırlanmasında nasıl ilgili kesimlerin katkılarını, önerilerini dikkate aldıysak süreç içinde de aynı şekilde tam bir istişare, tam bir müzakere içinde olacağız.

Biz hesabını, kitabını titizlikle yapan, ekonomi ile ilgili konularda toplumun her kesimi ile işbirliği içinde hareket eden bir iktidarız.''

-23 YENİ FABRİKA-

Açıklanan paketin maliyetinin de hesaplandığını belirten Erdoğan, kamuya oluşturacağı yüklerle ilgili gerçekçi tahminlerin yapıldığını söyledi. Erdoğan, ''paketlerin kamunun üzerine, kaldıramayacağı yükler yüklemeyeceğini'' vurgulayarak, bundan sonra da ekonomiyi sağlam temeller üzerinde yükseltmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Burada en büyük gücü milletten, en büyük desteği de girişimcilerden aldıklarını anlatan Başbakan Erdoğan, açılışı yapılan fabrikaların hayırlı olmasını diledi.

Erdoğan, yaptığı konuşmanın ardından 46 sanayiciye ödüllerini verdi.

Başbakan Erdoğan, ödül törenin ardından, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Cemil Çiçek ve Ali Babacan, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile ''Ya Allah Bismillah'' diyerek kurdeleyi kesti ve 23 fabrikanın toplu açılışını yaptı. HABER 7