Arınç, kendisine yönelik suikast iddiaları ve yürütülen soruştur-manın boyutunun “küçültülmeye” çalışıldığını söyleyerek, “Türkiye"de yaşayan bir insan ahmak değilse, sağında solunda, önünde arkasında olup bitenleri yıllardan beri takip ediyorsa, bu olayı nasıl küçültebilirsiniz?” diye sordu...

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT-1"de canlı yayınlanan “Politik Açılım” programına katılarak gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı, özetle şöyle dedi:

SUİKAST İDDİASI:

Konu yargı sistemi içerisinde yürümektedir... Biz işin dışındayız, pek çok kişi de dışında. Böyle bir olayda bence kişiler belli. En azından o gün için belli. Olayın üzerinde de devam ediliyor.

KOZMİK PATATES:

(Baykal"ın, “kozmik odadan patates çıktı” ifadelerininhatırlatılması üzerine) Ana muhalefet partisi hem protokol hem siyaset açısından büyük önem taşır. Bu süreçte de “Ergenekon” soruşturması kapsamında da meseleyi basite almak, olayı küçültmek, bütün bunlarla iktidarı hedef alarak bu kumpasları kuranın iktidar olduğunu söylemek, ana muhalefet partisini adeta geleneği oldu. Öyle yazılar yazdılar, öyle sözler söylediler ki bunları tekrarlamaktan utanıyorum. Ama toplarsanız şöyle bir şey ortaya çıkar: "Beceriksiz, sersem, salak adamlar adresi bile kağıda yazmışsınız. İnsan utanır be". Bunun arkasında yatan şey şudur: "Bir işi başaramadınız. Ağzınıza, yüzünüze bulaştırdınız". Hem de belli bir çevreden ısrarla söyleniyor.

BİZİ KURTARMADINIZ: Bana yapılan olaydan üzüntü duyduklarını değil, bana yapılan veya yapılmak istenen olayın en kötü ihtimal içinde bile neden gerçekleşmediğini, "Bu adamdan niye bizi kurtarmadığınızı" onlarların salaklığıyla ifade etmeye çalışıyorlar. Türkiye"de yaşayan bir insan ahmak değilse, sağında, solunda, önünde, arkasında olup bitenleri yıllardan beri takip ediyorsa bu olayı nasıl küçültebilirsiniz?

TAŞLAR OTURURSA:

Basın ve medya grupları üzerinde baskı konusunun, belli bir grubun Maliye Bakanlığı tarafından cezalandırılmasıyla ilgili olduğunu düşünüyorum... Onlar da bize zaten grup olarak, "Evet. Bunu hükümet yapmıştır"demiyorlar. Bu tavırları sebebiyle de onları takdir ediyorum. Belki Maliye"nin yaptığı incelemeleri vergi hukuku bakımından doğru bulmuyor olabilirler ama Türkiye"de Sayın Başbakan"ın, bu grupla ilgili olarak, mesela geçtiğimiz yıl, yani seçimden önceki üç, dört ay önce karşı karşıya geldiğini, birbirlerini itham ettiklerini de biliyorum. Oradan yola çıkarak, "Dışarıda görünen budur ama Başbakan"ın şahsında o grupla bir mücadelenin görünür kısmıdır"diyenler de olabilir. Keşke böyle bir tartışma yaşanmasaydı. Hükümet olarak çok içtenlikle, beni ziyaret ettiklerinde onlara da ifade ettim, biz hükümet olarak "Şu grubun hesabını görün. Onlara şu şekilde zarar verin"demek alçaklığını gösteremeyiz. Böyle bir şey düşünülemez, böyle bir şey mümkün de değil. Aksi takdirde o gruba karşı yürütülen bu işleri başka bir grup da başka bir vesileyle kendisine yapılmış sayabilir. Doğru olan şudur: Medya elindeki bütün imkanlarla kendi sahasında özgür olmalı ama hiçbir zaman politik müdahaleler, siyasi tercihler noktasında yani dominant bir karakterde olmamalı. Karşılığında da siyaset kendi sahasında kalmalı ama ticarete veya medyaya siyasi amaçlarla müdahale etmemeli. Taşlar yerine oturursa çok daha iyi ilişkiler içerisinde olacağımızı düşünüyorum.

Seçim barajı düşürülebilir

ERKEN SEÇİM: 2011 Temmuz"u seçim tarihi. Ben muhalefetin bu içinde bulunduğu şartlara bakarak hemen giderim ve yine biz geliriz. Yeni bir anayasanın vaadini yaparak hatta yeni anayasa değişikliklerini ikinci bir sandık olarak halkın önüne genel seçimlerle getirerek yeni bir açılım yapmanın, Türkiye"ye yeni ufuk kazandırmanın da faydalı olabileceğini düşünüyorum ama bu benim ham düşüncem.

SEÇİM BARAJI: Temsilde adalet şarttır. Temsilde adalet, yönetimde istikrar... Bu ikisini birbiriyle bağdaştırmamız lazım. Barajlar düşebilir. Barajlar düşmese bile temsilde adaleti sağlayacak mekanizma var. Her türlü güçten arındırılmış, sadece görevini yapan, hukuka bağlı istihbarat ve kolluk kuvvetleri ile bağımsız olduğu kadar ondan biraz daha fazla tarafsız yargıya ihtiyaç var. / vatan