BDP, 'sivil itaatsizlik' adı altında sokağa iniyor..

Gerginliği tırmandıracak bu karar, terör örgütü PKK'nın üst yapılanması olan KCK'nın 'kaos planı'nı hatırlattı. Güvenlik güçlerinin tespitlerine göre kaos planının adımlarından birini 'halkın sokağa' dökülmesi oluşturuyor.

Polise taş ve tokat atarak Nevruz kutlamalarına gölge düşüren BDP'li vekiller, sokak eylemlerine hız verdi. BDP ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) "sivil itaatsizlik'' eylemleriyle gerginliği tırmandırma kararı aldı.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde DTK Genel Başkanı Ahmet Türk ile basın toplantısı toplayan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürt sorununun çözümü konusunda 8 yıllık iktidarı döneminde hükümetin önemli fırsatları kaçırdığını, kendilerinin ise sorunun çatışma zemininden çıkması ve diyalogla çözülmesi için büyük çaba sarf ettiklerini iddia etti. Ardından hükümetten anadilde eğitim, siyasî tutuklukların serbest bırakılması, askerî ve siyasî operasyonlara son verilmesi ve yüzde 10 seçim barajının kaldırılması talebinde bulundu. Demirtaş, "Bu 4 talebimiz, Kürt sorununun çözümünde önemli bir anahtardır, kapıyı açacaktır, barışa giden yolda mesafe kat etmemizi sağlayacaktır. Bu 4 talep konusunda hükümet somut bir adım atana kadar meydanlarda olacağız." dedi.

DTK Genel Başkanı Ahmet Türk ise muhtemel çatışmaların önüne geçmek ve Kürt halkının taleplerinin gerçekleşmesi için sivil demokratik eylemleri başlattıklarını ileri sürdü. Türk, "Bizim eylemimiz tamamen demokratik bir eylemdir. Bizler bu konuda çok duyarlı davranacağız. Panzerler bizi ezseler dahi hiçbir eyleme karşılık vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

CHP'li vekiller, halkı sokak sokak direnişe çağırmıştı

BDP'nin bu kararı, CHP'li bir grup vekilin şubat ayının başında halka yaptığı "sokak sokak, mahalle mahalle direniş" çağrısını hatırlattı. Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa tasarısının TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşmelerinde söz alan CHP Mersin Milletvekili Gök, düzenlemeyi eleştirerek, "Bu, bir karşı devrim sürecinin son noktasıdır. Bunu böyle getirdiğinizde, halka direnme hakkı doğar, mahalle mahalle, sokak sokak direnme hakkı doğar. Bu kadar basit." ifadelerini kullanmıştı.

Ardından CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi ile TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonu'nun CHP'li üyelerinden oluşan 10 milletvekili TBMM'de basın toplantısı düzenleyerek 'kaos' çağrısını yineledi. Okunan 5 sayfalık metindeki şu cümleler endişelere yol açmıştı: "Bir siyasi iktidar, faşizmi adım adım devlet yapısı içinde kurumsal hale getiriyorsa, çağdaş anayasalarda düzenlenen temel hak ve özgürlükleri gasp ediyorsa; orada artık insan hakları evrensel sözleşmelerinde ve uluslararası sözleşmelerde düzenlemesi yapılan 'baskıya ve faşizme karşı direnme hakkının' meşru şartları oluşmuş demektir. Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm yurttaşlarını, bu 'açık ve yakın tehlikeye karşı' uyarıyor, anayasal zemin içinde toplumsal haklarını kullanmalarının zorunluluğunu dile getiriyoruz. Gün o gündür."