CHP lideri Baykal, Kuzey Irak"la ilişkilerin geliştirilmesi için öneriler gündeme getirdi:

Bölgeye yönelik Kürtçe de dahil radyo, TV yayını yapalım. Kürt ve Arap gençlerini üniversitelerimizde eğitelim. Bölgeye su verelim, ticareti geliştirelim...

Baykal, ayrıntılarını önümüzdeki günlerde açıklayacağını belirttiği, partisinin yeni öneri paketini, Hürriyet"ten Şükrü Küçükşahin'e açıkladı:

"Artık sorun sadece sınır ötesi operasyon bağlamında görülemez. Kuzey Irak ile Suriye"yi bir görmemek gerekir. Suriye"deki durum mekán sağlamakla ilgiliydi. Burada ise uluslararası destek, orada otonom bir hükümet, aynı etnik kökenden nüfus var. O zaman ne yapmalı? Kuzey Irak"la ilişkiyi terör bağlamı dışında da görmeli. Bunları günü birlik de değil, 10, 20, 30 yıl sonrasına yönelik planlama içinde yapmalı.

GELECEĞE YATIRIM

500 veya bin genci Kuzey Irak"tan getirip okutalım. Kürt de olsun, Arap da. Bizi yaşayıp, tanısınlar, iyi eğitim alsınlar. 15 yıl sonra o ülkenin yöneticisi olacaklar. Şimdi bunu biz yapmıyoruz, Barzani yapıyor. Orayla kavga dövüş değil, böylesi ilişkiler kuralım.

Bölgeye yönelik yaygın radyo ve TV yayını yapalım. Bunu Amerika, İngiltere yapıyor da biz niye yapmıyoruz? Sadece özel yayınları kast etmiyorum, devlet yayınlarını söylüyorum. Kürtçe, Arapça ve Türkçe yayınlar yapalım. Kürtçe yayınları lehçelerine göre de yapalım. Özel kanalların izlenme oranı nasıl artar ona da bakalım.