Güneydoğu’da Diyarbakır’dan sonra BDP’nin sivil itaatsizlik eylemlerinin en etkili yapıldığı ikinci kent olan Batman’da, merkezde seçim heyecanı görülmezken, propagandalar daha çok ilçe ve köylerde yoğunlaşıyor.  Batman’da, hükümetin hizmetleri gözle görülse de kentte TEKEL’in özelleştirilmesi ve tütün alımlarının kaldırılması nedeniyle yaklaşık 50 bin tütün ekicisi ve 2 bin TEKEL ekicisi, bir anda işsiz kalmış.
Geçmişte TPAO ve TÜPRAŞ Batman rafinerisinde 7 bin işçi çalışırken, bu sayı 2 bine kadar gerilemiş. Bunda hükümetin özelleştirme politikası büyük etken. Yani Batman’da çıkarılan petrol şu anda kente bir artı değer yaratmıyor. Batman Belediyesi’nin tabiriyle “zifti bile Batman’a düşmüyor.”
 
İşsizler zorlayacak
Batman’da diğer bölge illerinde olduğu gibi kahveler dolup taşıyor. Batman’da hükümeti en fazla işsizler zorlayacak gibi görünüyor. Kent merkezinde çarşı-pazarda herkes Başbakan’ın açıkladığı “çılgın projeler” yerine işsizlik ve Kürt sorunu konusunda çözüm bekliyor.  Havaalanından şehre doğru giderken partilerin billboardlardaki afişleri dikkati çekiyor.
BDP’nin “Batman Demokrasi Platformu” imzalı afişlerinde, bazı toplumsal olaylarda hayatlarını yitiren çocukların ve tutuklu belediye başkanlarının fotoğrafları yer alırken, “Bunlar sadece genç ve çocuktu, öldürüldüler ama failleri serbest. Evet, biz bunlardan rahatsız olduk; ya siz” yazılarına yer verilmiş. Ak Parti ise sivil itaatsizlik eylem görüntüleriyle buna karşılık veriyor. Barış ve Huzur Platformu imzasıyla bilboardlara, “Esnafa kepenk kapattırana oy yok, çocuklarımızı kullananlara oy yok. Sabah namazında imam katledenlere oy yok, okullarımızı yakanlara oy yok” afişleri asılmış.
Kent merkezinde Ak Parti’nin görüntülü bilboardlarının büyük bölümü tahrip edilmiş durumda.
Batman’da Ak Parti, seçim propagandasını Maliye Bakanı Mehmet Şimşek üzerine kurmuş. Uzun yıllar Batman’dan ayrı kalan ve eğitimini İngiltere’de yapan Şimşek, memleketinde yabancı gibi görünüyor. Bunu fark etmiş olacak ki, bilboardlara “Sizden biri hizmetinize geldi” yazısıyla mesaj veriyor. Şimşek’in kullandığı ikinci slogan ise, “Küresel tecrübe Batman’ın emrinde.” Şimşek, seçim otobüsünde vatandaşa Kürtçe hitap ediyor ve Kürtçe müzikle seçmene ulaşmaya çalışıyor.
Yönümüzü önce kahvelere çeviriyoruz. Daha önce oyunu Ak Parti’ye veren 8 çocuk babası Nesip Duyar, oyunu kime vereceği konusunda kararsız. Duyar, “Bu hükümet genel olarak iyi. Ancak, derdimize derman olacak şeyleri yapmadı” diyor.
Emekli memur Hüsnü Gülmez, konuyu Kürt sorununa getirerek, “Biz Ak Parti’yi beğensek de Türkiye’de artık ayırımcılık var. Benim oyum da cebimde” diyerek BDP’yi işaret ediyor. 
 
‘Bize niye yok’
Emlakçılık yapan A. Vahap Kartal ise Başbakan’ın çılgın projesini, “Biz de insan değil miyiz? Bize niye çılgın proje yok?  İşsizliği çözdüğün zaman sokağa da çıkılmaz, taş da atılmaz” diye eleştiriyor. Batman’da Ak Parti ve CHP’nin seçim bürolarında tam bir sessizlik hakimken, BDP’nin etkili olduğu seçim büroları ve kahvelerde yoğunluk dikkat çekici. 
Emekli eğitimci İzzettin Çağrı, seçim tahmininde bulunurken, 270 bin oydan BDP’nin 110 ila 130 bin, Ak Parti’nin 50-55, CHP’nin ise 20 ila 25 bin dolayında oy alacağını beklediğini söylüyor. Kaldırımda yürürken durakta otobüs bekleyen çarşaflı kadınlar dikkatimizi çekiyor.  Biz soru sormadan onlar başlıyor anlatmaya. Meryem Karabaş, “Biz geçen seçimde de oyumuzu kendimize verdik. Şimdi de aynı şeyi yapacağım” diyerek oyunu BDP’ye vereceğini ima ediyor.
Medya Barut ise geçen seçimde AK Parti’den kendisine buzdolabı yardımı yapıldığını belirterek, “Bu dönem henüz bir yardım alamadık. Oyumu AK Parti’ye vermekte kararsızım” diye konuşuyor. Ak Parti adayı Ziver Özdemir ise, “Kürt sorununu ancak Ak Parti çözebilir. Yeni bir anayasayla çözülüyor” diyor.
 
CHP’nin çılgın projesi
BDP destekli bağımsızlar ile Ak Parti arasında geçecek yarışa bölgenin deneyimli politikacısı Faris Özdemir de CHP’den katılıyor. Özdemir, bölgenin güçlü aşiretlerinden Ramanlıların lideri.
Batman’da seçim mücadelesi daha çok BDP ile Ak Parti arasında geçiyor. BDP’nin desteklediği 2 bağımsız adayın seçileceğine kesin gözüyle bakılırken, Ak Parti’nin birinci sıra adayı Bakan Şimşek’in yanı sıra ikinci sıra adayı Ziver Özdemir’in seçilip seçilmeyeceğini, CHP adayı Faris Özdemir’e Ak Parti’den kayacak seçmenin oyu belirleyecek. 
 
milliyet