4 yıllık süreçte yabancı bankalara ait batık kredi kartlarının oranı yüzde 25’ten yüzde 40’a yükseldi.

 Bankaların kredi kartı müşteri sayısını artırmak için birbirleriyle yaptıkları rekabet hem bankaları hem kart müşterilerini sıkıntıya düşürdü.

 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verileri, özellikle Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı bankaların kredi kartı müşterisi seçiminde yeterince hassas davranmadığı izlenimi veriyor.

BATIK KARTTA 3 KAT ARTIŞ
 Verilere göre, Türkiye'deki yabancı bankaların kredi kartlarını kullanan vatandaşların, son 4 yılda kartla yaptıkları harcamaları 2 kat artarken, kredi kartı batıklarında 3 kat artış meydana geldi. Buna göre bu bankaların kredi kartı hacmi 2008 Mayıs ayı sonunda 6,8 milyar lirayken bu yılın aynı döneminde 14,6 milyar liraya çıktı. Aynı dönemde yabancıların takibe düşen kredi kartı tutarı ise 484 milyon liradan 1 milyar 524 milyona ulaştı.

TÜKETİCİYİ TANIMIYOR
 Yabancı bankaların 2008 Mayıs ayından bu yana toplam kredi kartı harcamaları içindeki payı sadece 1 puan artmasına karşılık batık krediler içerisindeki payında tam 14 puanlık artış oldu. Bu bankaların batık kredi kartı oranı son 4 yıl içerisinde yüzde 7,1'den yüzde 10,5'e çıktı. Halen 3,8 milyar lira olan toplam kredi kartı batığının yüzde 40'ı tek başına yabancı bankalara ait kredi kartlarından geldi. Bu veriler, Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı bankaların Türk tüketicisini yeterince tanıyamadıkları ya da yeterli araştırmayı yapmadan her isteyene kredi kartı verdikleri şeklinde yorumlanıyor. Kredi kartı batağındaki yabancı bankalar aleyhine gelişen son veriler, banka performansında sahiplik farkının da önemli olduğu işaretini verdi. Verilere göre toplam mevduatın yüzde 16,4'ü, kredilerin ise yüzde 17,7'si yabancı bankalarda.

YERLİLER DAHA DİKKATLİ
 Yabancı bankaların aksine, yerli özel bankalar kredi kartında en doğru müşteriyle çalışan bankalar oldu. Özel bankalar söz konusu 4 yıllık dönemde kredi kartı harcamalarını yüzde 92 artırmalarına rağmen batık kredi kartı oranı yüzde 55'le en düşük seviyede kalarak 1.9 milyar lira olarak gerçekleşti. Kamu bankaları da bu dönemde kredi kartı harcamalarını 2 kat artırdı, batık kredi kartındaki artış ise 114 milyon liradan 258 milyon liraya yükseldi.