Gurbetçi kızı Ayşegül Doğangün, Avrupa'nın en büyük uygulamalı bilimler araştırma ve gelistirme (Ar-Ge) merkezinde yaşlı Avrupa'nın hayatını kolaylaştıracak teknolojiler üzerine çalışıyor.

Doktorayı tamamlayıp akademik alanda ilerlemek isteyen Doğangün, başörtüsünün zaman zaman kariyerine olumlu etki yaptığını açıkladı.

Kendisiyle Frankfurt'ta düzenlenen ISH Fuarı'na katılan Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu standında tanıştık. Eczacıbaşı tarafından satın alınan Burgbad markası için geliştirdiği dijital banyo çözümlerini tanıtıyordu. Yaşlı Avrupa'nın hayatını kolaylaştıracak teknolojiler üzerine Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) yapan bu gurberçi çocuğunu daha yakından tanıyalım istedik:

BABASI 40 YILLIK GURBETÇİ

Sizi tanıyabilir miyiz?

1982 Berlin doğumluyum. Annem babam ise Adana'nın Tufanbeyli ilçesinden... Yaklaşık 40 yıl önce Almanya'ya gelmişler. Almanya'ya işçi olarak gelen babam, emekliliğine kadar inşaatlarda vinç operatörü olarak çalışmış.

İş hayatına nasıl başladınız?

Berlin Humboldt Üniversitesi'nde bilgisayar mühendisligi ve psikoloji okudum. 2008 yılında diploma tezimi bitirdikten hemen sonra Duisburg'daki Fraunhofer Enstitüsü'nde çalışmaya başladım.

Fraunhofer'i anlatır mısınız?

Fraunhofer Gesellschaft, uygulamalı bilimler araştırma ve geliştirme organizasyonudur. Sadece Almanya'da 50'yi aşkın enstitüsü bulunuyor. Bu enstitülerde birçok dalda araştırma ve geliştirme yapılıyor. Benim çalıştığım enstitü, mikro elektronik devreler ve sistemler üzerinde çalışıyor. Bense bu enstitünün Ambient Intelligence Systems bölümünde farklı projelerde ve aynı zamanda doktora tezim konusunda çalışıyorum.

YAŞLILARA YÖNELİK TEKNOLOJİ

Doktora konunuz nedir?

Eve entegre edilmiş çok sayıda sensor ve bunlardan elde edilen verilerle evde (yalnız) yaşayan yaşlıların günlük aktivitelerini sistem tarafından 'öğrenmek' ve unutkanlık hastalığı durumunda unutulan aktiviteleri hatırlatan bir sistem geliştirmek. Bu sistemin ilk prototipi banyo için geliştirildi. 60 yaş üstü 60 kişiyle ilk prototipin etkisi hakkında sonuçları olumlu olan bir araştırma yaptık. Önümüzdeki aylarda sistemin yazılımını tamamlayıp, tezimi bitirmeyi planlıyorum.

Örtüm kariyerde 'sürpriz etki' yaptı, olumlu da oldu

Başörtüsü eğitim ve iş hayatınızı nasıl etkiliyor?

Lise hayatımdan bu yana türbanlıyım. Öncesini pek hatırlamadığımdan öncesi ve sonrası hakkında kıyas yapamıyorum. Genel olarak Alman toplumu tesettürlü bir bayanı ilk etapta dil bilmeyen, eğitimsiz, içine kapanık biri olarak görüyor maalesef. Okul ve iş hayatım boyunca tanıştığım insanların zihnindeki bu resmi değiştirirken çoğu zaman ilk etapta şaşkınlık yaşattığımı farkediyorum. Benim için olumsuz bir etkisi olmadı. Hatta bu sürpriz etkisinin zaman zaman olumlu olduğunu da söyleyebilirim.

Kariyer hedefiniz nedir?

Uzun vadeli hedefim, akademik kariyer yapmak. İnsan istedikten sonra her yolun açık olduğunu, bazen de marifetin açık olan yolları istemekten geçtiğini düşünüyorum.

Hobileriniz neler ve boş vakitlerinizi nasıl değerlendiriyorsunuz?

İş ve doktora tezimden kalan vaktimde spor yapmaya çalışıyorum. Düzenli olarak koşuyorum mesela... Son zamanlarda da Arapça öğreniyorum.

İnsanın yeri teknolojiyle dolar mı?

Almanya ve Avrupa'nın yaşlanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yaşlanan toplumun sosyal ve ekonomik yükünü taşıyacak genç jenerasyonun sayısının azlığı, Alman toplumunu bu sosyal ve ekonomik yükü taşımak üzere teknolojik yenilikler geliştirmeye zorluyor. Devlet bu konuyla ilgili bilim ve geliştirmeyi son derece destekliyor. Amaç, ortaya çıkan insani eksikliği teknolojiyle kapatmak.

Eczacıbaşı ile tanışma

Eczacıbaşı ile nasıl tanıştınız?

2010 yılında farklı bir sanayi projesinin sonucunu sergilemek üzere 'Altenpflege 2010' fuarında bulunduk. Bu fuarda Burgbad'da (Eczacıbaşı'nın Almanya'da satın aldığı marka) birlikte çalıştığımız projeden sorumlu Gerd Schäfer ile tanıştık. Dolayısıyla Eczacıbaşı'yla Burgbad üzerinden tanışmış olduk.

yenişafak