Aydın Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Söke Şube Başkanı Ali Esmer ve Sökeli gazeteci Hamdi Akgül, Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş"u ziyaret ederek, yeni görevinde başarılar dilediler.
Ziyarette, geçen ay içerisinde Söke"li gazeteci Durmuş Tuna"ya yapılan saldırıyı anımsatan AGC Söke Şube Başkanı Ali Esmer, olayın faillerinin yakalanmasındaki katkılarından dolayı Valisi Coş"a teşekkür etti.
Ziyaretleri nedeniyle Sökeli gazetecilere teşekkür eden Vali Coş da, “Sizin şahsınızda basın camiasının değerli mensuplarını muhabbetle selamlıyorum. Basınımızın her zaman yanındayız. Tek şartımız var, Basın Meslek İlkelerine uyulmasıdır. Basın Meslek İlkelerine uydukları takdirde, basınımızın her zaman yanındayız. Her türlü değerlendirme, eleştiri, öneri, fikir yazılabilir. Bunlardan dolayı hiç kimsenin de kızıp, öfkelenip kaba kuvvete başvurmaması gerekiyor. Basın zorla susturulamaz” dedi.
Her insan gibi basın mensuplarının da hata yapabileceğinin altını çizen Vali Coş, “Hata yapılırsa Basın Kanunu'nda bunun düzeltme şekilleri belirlenmiştir. Cevap ve düzeltme hakkı var, gönüllü olarak yayınlanmazsa mahkeme kararıyla bunun yayınlanması yolu var, tazminat ya da ceza davası açma hakkı var. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Dolayısıyla basın mensuplarının, basın kuruluşlarının, kişisel hak ve çıkarları ihlal ettiğini düşünen kişiler olursa, bu şahısların yapmaları gereken davranış hukuka başvurmaktır, adalete başvurmaktır. Yoksa böyle eli sopalı adamlarla, orman kanunlarını uygulamaya çalışmak, basını şiddetle, zorla susturmaya çalışmak geçersizdir ve etkisiz kalacaktır, çünkü basın mensupları bunlardan asla yılmazlar ve korkmazlar, hem de tabii ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti güçlüdür. Bu tür kanunsuzlukları yapan, kaba kuvvet kullanan, zora şiddete başvuran insanları yakalayacak, adalete teslim edecek güce sahiptir” diye konuştu.
Söke"de gerçekleşen saldırının asla tasvip edilmeyeceğine dikkat çeken Vali Coş, “Biz bu hadiseden herkesin ders çıkarmasını temenni ediyoruz. Basına yönelik şiddet özlemi içinde olan, basından memnun olmayan, basın mensuplarına şiddet uygulamak isteyen kişileri bu vesileyle uyarıyoruz, onları hukuka davet ediyoruz. Herkes hukuk çizgisinde kalsın. Hiç kimse diğerine yönelik hukuk dışı bir davranışta bulunmasın. Böylelikle hukuk devletinin ilkeleri geçerli kılınmış olur, barış ve huzur korunmuş olur. Bunlar çok önemli konulardır” şeklinde konuştu.
Basın mensuplarının önemli bir kamu görevini yerine getirdiğine de değinen Vali Coş, şunları söyledi: “Kamu görevi yapan basın mensuplarının, vatandaşın gözü kulağı olma, vatandaşı bilgilendirme hakkını iyi kullanabilmeleri konusunda duyarlıyız. Basınımızın yaptığı ve yapacağı güzel çalışmaların her zaman yanında olduğunu vurgulayan Vali COŞ, Basın Meslek İlkelerinde taviz vermeyen Basın Mensuplarını kutluyor, teşekkürlerimi sunuyorum”