Aydın"da 70 yaşındaki Ayşe Ninenin “Baş Efelik” için adaylığını açıklaması eski efeleri kızdırdı. Kadından “Baş Efe” değil efe bile olamayacağını ileri süren eski efeler, Yörük Ali Efe"nin bile baş efeliği kabul etmediğine dikkat çekerek, para kazanma uğruna efelik kültürünün ayalar altına alınacağını belirttiler.
Bilindiği gibi; Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Dalama Ege ve Akdeniz Bölgesi Yörük Ali Efe ve Efeler Şenliği kapsamında ''Baş Efe'' seçiminin yapılacağının duyurulmasının ardından Aydın merkez Ambarcık köyünde yaşayan ve Aydınlılar tarafından “Bayrak Nine” olarak tanınan Ayşe Tülü, baş efelik için adaylığını açıklayan ilk isim olmuştu. Ayşe Nine"nin adaylığının duyulmasının ardından Aydın'da daha önceki yıllarda yaşanan ''Efe bıyıklımı-bıyıksızmı?'' tartışmalarına 'Kadından baş efe olur mu?'' tartışması gündeme oturmuştu.
Ayşe Nine"nin adaylığını açıklamasının ardından bir açıklama yapan Aydın"ın eski efelerinden olan Aydın Efeleri Derneği Başkanı Cafer Sağdıç, baş efelik seçimlerine tepki gösterdi. “Kadından baş efe olmadığı gibi kadından efe de olmaz” diyen Cafer Efe, “Kadından efe dahi olmaz. Çünkü kadının yeri ayrıdır, erkeğin yeri ayrı. Ben yapılmak istenen bu şeyi, bu girişimi pasif buluyorum. Kadınlık başka bir şey, efelik başka. Para karşılığında efelik her yıl el değiştirmesi doğru değil. Zaten efeler şimdiye kadar paraya tapmış olsaydı, Yemen"e buradan yol olurdu. Yörük Ali Efe bile baş efe demiyorlar, Yörük Ali Efe diyorlar. Kendi adıyla hitap ediyorlar. Çünkü o baş efeliği kabul etmemiştir. Bu nedenle bir baş efenin seçilmesine gerek yok. Baş efe seçilmesi gerekiyorsa o zaman Yörük Ali Efe seçilirdi. Oda isterdi belki baş efe olarak anılmayı. Ama o dahi bu baş efeliği kabul etmedi” dedi.
Böyle bir organizasyonda baş efelik seçimi gibi bir şeyin yapılmasının doğru olmadığını savunan Kuvai Milliye ve Mücahitler Derneği Aydın Şube Başkanı Mustafa Yormaz da,
“Hele hele kadından baş efe hiç olmaz. Tarihimizi ve kültürümüzü geçmişte inceleyecek olursak baş efe diye bir şey yok. Efeler ve kızanları hep bir arada olmuşlar. Anladığımız kadarıyla ortamı kızıştırmak için para toplamak için yapılan bu organizasyon yanlış. Bu tür bir seçim olsa bile o gün o saatte ve halkın arasından seçilmesi gerekir. Bence Aydın"dan baş efelik için gerek işadamı olsun gerekse efeler olsun birçok kişi çıkar. Baş efelik kadına yakışmaz. Efelik kültürü dağda taşta geçtiği için kadın efe olmaz. Bazıları Çete Emir Ayşe"yi gösterebilir ama. O konuyla bu konu çok farklı bir şeydir. Bu konuları birbirine karıştırmamak lazım” diye konuştu.
Böylesine önemli bir organizasyonun çok geniş kapsamlı düşünülmesi gerektiğine işaret eden Yormaz, şunları söyledi: “Fakat bu durumda bu yapılan yanlış. Üç gün, beş gün kala piyasayı kızıştırarak, rekabet ortamı oluşturmak için yapılan bir şeydir bu. Ben bunu böyle algılıyorum ve tasvip etmiyorum. Türkiye Kuvai Milliye ve Mücahitler Derneği Aydın Şubesi olarak bu organizasyona katılmamayı düşünüyorum. Efenin de bir kültürü, bir misyonu ve bir vizyonu vardır. Onun için efelik kültürü bu kadar ayaklar altına alınmaması gerekir. Kırkpınar"da günler öncesinden baş pehlivanlık olmuyor. O esnada oluyor, unvan o anda veriliyor. Günler öncesinden bir bayanın orta yere çıkarak baş efelik şöyledir böyledir diyerek kamuoyunu yanıltması bizce çok yanlış. Bu Aydın"ın kültürüne ve efelik kültürüne ters. Bu kamuoyunu yanıltmanın dışında bir şey değil”