20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları çerçevesinde, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve resmi zevatın katılımıyla ilk tören Girne Boğaz şehitliğinde yapıldı.

Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan DerviŞ Eroğlu, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AK Parti Konya Milletvekili, Başkanlık Divanı Üyesi ve İdare Amiri Orhan Erdem başkanlığındaki TBMM heyeti, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan, bakanlar, komutanlar ve diğer ilgililer katıldı.

Protokol sırasına göre anıta çelenk konulmasıyla başlayan törende, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Tören, özel defterin, Cumhurbaşkanı Talat, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, TBMM adına AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile 1. Ordu Komutanı Orgeneral Saygun'un imzalamasıyla tamamlandı.

DEFTERE YAZILANLAR

Cumhurbaşkanı Talat, deftere yazdıklarında, şehitleri saygı, minnet ve şükranla andıklarını belirterek, ''Sizin fedakarlığınız sayesinde bu topraklarda geleceği kurma kararlılığında çağdaş uygarlık yarışında ilerliyoruz. Hedef ve gönül birliği içerisinde, Türkiye'nin güçlü desteğiyle başımız dik ilerliyoruz. Sizlere layık olmaya çalışırken, manevi huzurunuzda saygı ile eğiliyoruz'' ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen de deftere şunları yazdı:

''Aziz şehitlerimiz, Kıbrıs Türk halkının varlık, bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi uğruna canlarınızı korkusuzca feda ederek şehadet mertebesine eriştiniz. Türk milleti sizleri daima takdir ve şükranla hatırlayacaktır.''

Özel defteri TBMM adına imzalayan AK Parti Konya Milletvekili Erdem ise 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nın Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde dönüm noktası olduğuna işaret ederek, Kıbrıs Barış Harekatı'nın Türk milletinin ayrılmaz parçası olan Kıbrıs Türk halkının özgür yaşama kararlılığının teminatı olduğunu vurguladı.

Törenlerde hükümeti temsil eden Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek, şehitlerin, Kıbrıs Türk halkının yaşam hakkı, özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi uğruna canlarını korkusuzca feda ederek Türk milletinin şanlı tarihindeki müstesna yer aldığını kaydetti.

Çiçek, ''Canlarınız pahasına kurulan ve geleceğe güvenle bakan, egemen, bağımsız KKTC, yeni nesillere umut ve cesaret vermeye devam edecektir'' ifadesini kullandı.

ORGENERAL SAYGUN

Törenlerde Türk Silahlı Kuvvetleri'ni temsil eden 1. Ordu Komutanı Orgeneral Saygun da özel deftere şunları aktardı:

''Aziz şehitlerimiz, Kıbrıs Türk halkının uğradığı haksızlık ve zulme cesaret ve feragatle karşı koyarak, canınız pahasına bağımsızlığına kavuşturduğunuz bu güzel vatanda kahramanlığınızla destanlaştırdığınız Kıbrıs Barış Harekatı'nın 35. yıl dönümünde sizleri şükran ve minnetle anmanın heyecanı içindeyiz.

Sizler, Kıbrıs Türk halkının bekası için seve seve canlarını feda eden, genç cumhuriyetimizin tarih sahnesinde onurla yer almasını sağlayan, kanlarınızla üzerinde yaşadığımız toprakları vatan yapan, bağımsızlığımızın timsali bayrağımızı göklerden indirtmeyen, KKTC'nin sonsuza kadar sürecek manevi varlığının simgesisiniz.

TSK, uğruna canınızı feda ettiğiniz ebedi istirahatgahınız olan vatan topraklarını ve bizlere armağanınız olan KKTC'yi sonsuza kadar yaşatmak için dün olduğu gibi bugün de aynı azim ve kararlılıktadır.''

Boğaz şehitliğindeki törenin ardından, Lefkoşa Atatürk Anıtı ve Dr. Fazıl Küçük'ün Anıttepe'deki kabrinde tören düzenlendi.

Resmi Geçit töreni ise Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'nda yapılacak.

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları çerçevesinde KKTC genelinde törenler düzenleniyor.

ŞEHİT EŞİNİN MEZARINI İLK KEZ ZİYARET ETTİ

Bu arada, KKTC Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneğinin davetlisi olarak, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı törenlerine katılmak üzere KKTC'ye gelen şehit eşi Fadime Öztürk, ikinci Kıbrıs Barış Harekatı sırasında, 16 Ağustos 1974'te şehit olan eşi Piyade er Fevzi Öztürk'ün mezarını ilk kez ziyaret etti.

Boğaz Şehitliğindeki resmi törene de katılan Fadime Öztürk, eşinin mezar taşını öperek, duygulu anlar yaşadı.